Program 2016. július 27. 15:30 Forrás: MTI

Bugacpusztán kutyagolnak

Bugacpusztán kutyagolnak
Valamennyi magyar pásztorkutyafajta megjelenik a Magyar Pásztorkutyák Találkozóján július 30-án, szombaton Bugacpusztán. A tenyésztők a legszebb pumikat, mudikat, pulikat, kuvaszokat és komondorokat viszik a kiállításra.

A helyszínen országos terelőbajnokságot is rendeznek: a pumik, mudik és pulik négy kategóriában indulhatnak az akadálypályán. A verseny legizgalmasabb része az úgynevezett ösztönpróba lesz: a racka juhokkal először találkozó fiatal kutyáknak veleszületett képességüket használva kell egyben tartaniuk a nyájat – mondta Keve Gábor, a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület elnöke.

A nagyobb testű pásztorkutyákat, a kuvaszokat és komondorokat inkább őrzésre használták egykor, a tanyát és a jószágot védték farkasoktól, medvéktől, valamint a rossz szándékú emberektől. A bugaci találkozóra a szervezők a két kutyafajta őrző-védő bemutatójával készülnek.

A rendezvényen a húsz éve elhunyt Ócsag Imre mezőgazdasági mérnökről, címzetes egyetemi tanárról is megemlékeznek, aki több ló- és ebtenyésztési szakkönyvet is írt.

Fellép Varga Mihály mesemondó és népzenész, de tartanak kézműves foglalkozásokat is. A kiskunsági pásztorok életét, hagyományos szerszámait, eszközeit és a környék természeti értékeit a bugacpusztai pásztormúzeumban ismerhetik meg az érdeklődők, akik idegenvezetéssel kísért lovas kocsis pusztai kiránduláson is részt vehetnek.


 

Kövessen minket a Facebookon is!