Helyi hírek 2016. július 31. 09:30

„Szeressétek jobban a hazát, mint amennyire utáljátok az ellenségeiteket”

Képgaléria
„Szeressétek jobban a hazát, mint amennyire utáljátok az ellenségeiteket”
A kiskunfélegyháziak, amikor a múltjukra tekintenek, onnan világítótoronyként kiviláglik egy nagyszerű név, nagyszerű életút, Petőfi Sándor életútja – fogalmazott ünnepi köszöntőjében dr. Csorba László, egyetemi docens, július 29-én a költő halálának 167. évfordulójára rendezett ünnepi megemlékezésen.

- Nem véletlen az, hogy a Kossuth Lajos utca és a Petőfi tér itt összetalálkozik. Hiszen a magyar újjászületésnek, annak a lenyűgöző történelmi eseménynek, amelyik a XIX. században kibontakozott, Kossuth Lajosnak és Petőfi Sándornak rendkívül fontos szerepe volt. Az ő gondolataik a művészeti és a politika alkotás területén összetalálkoztak, fölerősítették egymást. Annak ellenére, hogy személyükben nem nagyon kedvelték egymást. Tették ezt azért, mert felismerték azt, hogy a célok, az alapvető értékek azonosak. Túl tudták tenni magukat az emberi kicsinységeken, apróságokon. Ha azt mondjuk, hogy a magyar történelem legértékesebb, legsikeresebb évszázada a XI. század volt, amikor István király megteremtette a korszerű magyar államot a korabeli feudális államok mintájára, akkor azt is megfogalmazhatjuk, hogy történelmünk második legsikeresebb évszázada a XIX. század volt. Ekkor a bomló, tönkremenő feudális világból egy új nemzedék megteremtette a modern Magyarországot. A modern magyar nemzet államát, a piacgazdaságot, a parlamentáris államberendezkedést és a civil társadalmat. Ennek a küzdelemnek a reformkori alapozó szakaszában szellemüket, gondolatukat tekintve Kossuth és Petőfi vállvetve küzdöttek. Tanúságot tettek arról, ami Deák Ferenc egyik legnagyszerűbb mondása arról, hogy mi a hazafi kötelessége: „szeressétek jobban a hazát, mint amennyire utáljátok az ellenségeiteket” - zárta gondolatait a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott igazgatója.

Az ünnepi köszöntő után a városvezetés, a civil szervezetek és a pártok képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a költő szobránál.

s. r.

 


 

Kövessen minket a Facebookon is!