Helyi hírek 2016. július 31. 17:00

„Mindent átíró 1849”

Képgaléria
„Mindent átíró 1849”
A Constantinum Intézmény Színjátszó Köre ezzel a darabbal tisztelgett a Petőfi-emlékházban július 29-én, a költő halálának 167. évfordulóján. A középiskolások előadása után a kiskőrösi Petőfi-szülőház és Emlékmúzeum grafikai gyűjteményéből nyílt kiállítást ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Molnár István festőművész.

Senki ne gondolja, hogy az 1848-49-es forradalmat előkészítő márciusi ifjak – köztük Petőfi Sándor – híján voltak a fiatalságot jellemző humorérzéknek, csibészségnek. Éppen ezért üdítő érzés volt látni a Constantinum színjátszóinak méltóságteljes, de a hallgatóság arcára többször mosolyt is varázsoló előadását a Petőfi Emlékházban a költő halálának évfordulóján. Nemes Petra, Keserű Kitti, Orcsik Alexszandra, Rádi Dániel és Farkas Erik - felkészítő tanárukkal - Tóth Csabával közösen július 31-én, Segesvárott is bemutatták a darabot.  

A fiatalok előadása után Molnár István, a kiskőrösi Petőfi-szülőház és Emlékmúzeum grafikai gyűjteményéből válogatott kiállítást ajánlotta a megemlékezés résztvevőinek figyelmébe. A festőművész elmondta: Petőfi Sándor szülőháza volt Magyarországon az első látogatható irodalmi emlékház, amelyet a költő kortársa, Jókai Mór nyitott meg 1880-ban. Az épület volt a ma is meglévő, több ütemben bővülő múzeumi együttes első lépcsője. A kiskőrösi emlékház a költőhöz kapcsolódó relikviák, irodalmi alkotások mellett jelentős, Petőfi munkásságához kapcsolódó kortárs képzőművészeti alkotást is őriz. A félegyházi kiállítás egy szűk, szubjektív válogatás a gyűjtemény teljes grafikai anyagából.16 alkotóművész 32 grafikája látható a 80-as évektől napjainkig terjedő időszakból.

A kiállításon Bodor Miklós, Damó István, Weintrager Adolf, Tavaszy Noémi, Kalmárné Horóczy Margit, Balanyi Károly, Budai Tibor, Prutkay Péter, Szávoszt Katalin, Engel Tevan István, Nőt Béla, Masszi Ferenc, Hollósy Katalin, Balogh Edit és Pápai Lívia alkotásai láthatók szeptember végéig.


s. r.  



 

Kövessen minket a Facebookon is!