Helyi hírek 2016. augusztus 2. 10:00

Kiskunfélegyházi összefogás a kárpátaljaiakért

Képgaléria
Kiskunfélegyházi összefogás a kárpátaljaiakért
A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület 2016. május 31-én gyűjtést indított a Kárpátalján élő rászorulók támogatására. Évi rendes közgyűlésükön Kapus Béláné elnök a Nagydobronyi Református Líceum támogatására hívott fel minden jelenlévőt.

Az egyesület felhívását közzétette rendezvényein a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Kiskunfélegyházi Egyesült Protestáns Egyház is. Néhány hét alatt a nehéz sorsú kárpátaljai iskola számára készpénzadományok és tartós élelmiszerek is érkeztek szép számmal.

Az összegyűjtött adományokat július 29-én Lizik-Varga Katalin, a városi könyvtár volt munkatársa adta át Kárpátalján az iskola vezetőjének, Gál Erikának.

Az igazgatónő hálás szívvel fogadta az adományokat, mivel Ukrajnában az állam semmilyen formában sem támogatja az alapítványi, vagy egyházi fenntartású oktatási intézményeket, így mindenről maguknak kell gondoskodniuk.Elmondta, hogy a Nagydobronyi Református Líceumot 1995-ben alapította a Kárpátaljai Református Egyházkerület. Ez az iskola igazából a második otthonuk a diákoknak. A gyermekeket három évre kapják „kölcsön” a szülőktől. Ez idő alatt szeretnék őket tudásra, tisztességre, erkölcsre nevelni.

A Nagydobronyi Református Líceum tanulói sokszor önkéntes diakóniai munkát is vállalnak, mert tudják, hogy jobb adni, mint kapni. Szabadidejükben gyakran meglátogatják a faluban élő egyedülálló, idős embereket, az Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon gyermekeit és a Szeretetotthon bentlakóit.

Minden évben maguk is jótékonysági rendezvényt szerveznek. Az adventi vásár alkalmával a diákok sajátkezűleg készítenek emléktárgyakat, és az értékesítésükből származó összeget a maguk által meghatározott jótékonysági célra használják fel.

Gál Erika, agimnázium igazgatónője az adományok átvételekor elmondta, hogy azt a diákok étkeztetésére fogják fordítani.

Egyúttal megköszönte azoknak az anyaországi intézményeknek és gyülekezeteknek is a segítséget, akik egy-egy kiválasztott diák tanulmányi költségeinek, így a tan- és írószerek, egyenruhák, kollégiumi ellátásnak egy éves költségét vállalják magukra, hogy ezzel segítsék az önhibájukon kívül határon túlra született magyar diákok taníttatását.

V.K.



 

 

Kövessen minket a Facebookon is!