Helyi hírek 2016. augusztus 4. 13:30

Ma már élővé tehető a csillagászat

Képgaléria
Ma már élővé tehető a csillagászat
Nagyon örülök annak, hogy a félegyházi strand szép parkjában csillagászati kérdésekről adhatok tájékoztatást az érdeklődőknek – mondta a strandok éjszakáján bevezetőjében Meizl Ferenc. A csillagász szakember előadásának fő témája az űrkorszak volt, ugyanis éppen 60 évvel ezelőtt indult el az űrkutatás.

Meizl Ferenc arról is szólt, hogy a félegyháziak büszkék lehetnek arra, hogy Magyari Béla személyében kiképzett űrhajósa van, dr. Mészáros Szabolcs a Móra gimnázium volt tanulója pedig a magyar csillagász szakemberek társadalmának elismert tagja. Megemlékezett emellett Kulin Györgyről is, aki ismeretterjesztő előadásaival nemcsak benne, de számos félegyháziban felkeltette a csillagászat iránti érdeklődést. Gyuri bácsi abban is segítségére volt mindenkinek, hogy olyan Kepler- féle távcsövet szerkesszen, amellyel legalább annyit látunk a csillagos égboltból, mint amennyit az 1600-as években láthatott Galilei.  

A foglalkozás során mindenki megismerkedhetett a csillagképekkel, és a sötétedés beállta után távcsővel is megszemlélhette őket.

Az előadás után kérdésünkre, hogy napjainkban mekkora az érdeklődés a csillagászat iránt, így válaszolt Meizl Ferenc: ma már másként kell foglalkozni a fiatalokkal. A fogékonyságuk adott, de olyan érdekes programokat kell biztosítani számukra, mint amilyen a Budapesten megrendezett amerikai űrhajózási kiállítás , ahol az eredeti űrállomást, egyéb űrobjektumokat és az űrutazók ruháit is láthatták a diákok.

Az űrkutatással kapcsolatos képek információk szerencsére ma már mindenki számára elérhetőek az interneten keresztül, élővé tehető a csillagászat, nem csak egy elmélet.

s. r.



 

Kövessen minket a Facebookon is!