• Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • Egy aranyat és két ezüstérmet szerzett a kecskeméti gokartos a vébén
Sport 2016. augusztus 4. 11:30 Forrás: hiros.hu

Egy aranyat és két ezüstérmet szerzett a kecskeméti gokartos a vébén

Egy aranyat és két ezüstérmet szerzett a kecskeméti gokartos a vébén
Július 27-e és 31-e között tartották izgalomban a Kart World Championship (teremgokart-világbajnokság) egyéni futamai a versenyzőket és a szurkolókat egyaránt a martinsicurói pályán. A kecskeméti Janecskó Adrián összetettben a 24. helyen végzett, háromszor állt a dobogón: egyszer arany-, kétszer ezüstérmet akasztottak a nyakába.

A Nemzetek Kupájával elkezdődött a 2016-os teremgokart-világbajnokság (Kart World Championship), ami Adriánnak egy vb-ezüstöt hozott. Ezek után bizakodva indult az egyéni versenyekre. Ott mindenkinek nyolc előfutamot kellett teljesítenie, naponta kettőt - tudtuk meg Adriántól. A 20 perces futamok során egyszer kellett kiállni a bokszba, a pályabírók szigorúan ügyeltek, hogy a versenyző szabályosan teljesítette-e a kiállást. Az utolsó kanyar külső ívén kezdődött a bokszutca bejárata, tilos volt lekoccolni a falat, vagy fél géppel rácsúszni a fehér vonalra, ezek a vétségek időbüntetést vontak maguk után. Beérve egy gombot kellett megnyomni, ekkor pirosra váltott a bokszutca végi lámpa, tovább indulni a zöld jelzésnél lehetett. Ha valaki túl nagy sebességgel ért be, túlcsúszott a vonalon, akkor hiába nyomta meg a gombot, nem váltott pirosra a lámpa, a következő körben újra kellett próbálkoznia. Egy átlagos kiállás 25 másodperccel toldotta meg a köridőt. Két boksz volt, így a versenyzők dolgát nehezítette a megfelelő időzítés, vagyis, hogy olyankor álljanak ki, amikor valamelyik szabad.

További nehezítés volt a versenyzőknek, hogy a versenyeken nem használhatták a kormányon lévő digitális kijelzőt, így a sebességi fokozatok megtalálásában kizárólag a fülükre és ahogyan a Grindadrap csapatfőnöke, André Lohse mondaná, a “popóméterre” támaszkodhattak. Az elődöntőbe a legjobb 48 jutott be, őket három csoportra osztották, a rajtsorrendről ún. match race döntött mindhárom futam esetében. Az aktuális elődöntőn belül a 16 versenyző 8 párt alkotott, akik futottak egy gyors kört, majd gépet cseréltek, újabb gyors kört mentek, és a lassabb kiesett. A mezőny feleződött, maradtak nyolcan, majd négyen, végül ketten vívtak csatát a pole-ért.

“Guillaume Lequint kaptam ellenfélnek, és az első gépemmel kerültem akkora hátrányba, ami miatt kiestem. Az első gyors körömben, ami az aznapi első kör volt, túl gyorsan érkeztem az első gyors jobb kanyarba, a gép eltolta az orrát, és ezzel el is ment a kör, hiába volt a többi része jó. A 11. rajthelyet jelentette ez” – foglalta össze Adrián a match race-t. A versenyen sikerült két pozíciót javítania, így a kilencedik helyen intették le közvetlenül csapattársa mögött.

Az egyenes ágon való döntőbe jutáshoz ez kevés volt – a pontverseny első 16 pilótája kvalifikálta magát így a fináléra. Utolsó esélyként maradt az újabb match race, ahol a 17-32. helyezettek csatáztak a maradék 4 döntős helyért. Mindössze 7 század döntött a korábbi világbajnok javára.

"Idén a 24. lettem, ennek ellenére sokat fejlődtem, és ha az eredményem, a puszta helyezés nem is ezt mutatja, tudom, hogy jobb versenyző vagyok, mint egy évvel korábban. Az elismerésekből kiderült, hogy a többiek is tudják ezt! A Grooten elleni meccsem óriási önbizalmat ad a későbbiekhez!” - összegezte Janecskó Adrián, aki a többszörös világbajnokoktól kezdve a szárnyaikat bontogatókon át sok versenyző elismerését vívta ki ezzel a KWC-vel Adrián.

 


 

Kövessen minket a Facebookon is!