Program 2016. augusztus 8. 08:15

Augusztus 12-én kívánjunk valamit!

Augusztus 12-én kívánjunk valamit!
Egy kellemes este a családdal, barátokkal, esetleg kettesben, a csillagos ég alatt összebújva párunkkal felejthetetlen élményt nyújt. Igazi romantikus est elé nézhetünk. Érdemes tehát augusztus 12-én este csendes kis társasággal kifeküdni kényelmesen a sötét udvarra, bátrabbak egy várostól távoli helyre, vagy éppen Kecskeméten, a Benkó Zoltán Szabadidő központban, ahol tömegekkel együtt vizsgálhatják és kívánhatnak számtalan kívánságot a tengernyi hullócsillagok által.

A csillaghullás szabad szemmel is észlelhető, és ha valaki szeretné kedvesét elkápráztatni az eseménnyel, akkor érdemes egész éjjelre szóló programot tervezni, a jelenség ugyanis sötétedéstől egészen napfelkeltéig tart.

A népi hihedelem szerint hullócsillag láttán titkos kívánságot kell megfogalmazni, és ha azt senkinek nem áruljuk el, akkor a kívánság egy éven belül teljesül.

Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. A Perseidák néven ismert meteorraj igazán látványos. A meteoritok a légkörünkben elégve látványos hullócsillaggá válnak. Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel, átlagban 59 km/s-mal mozog.

Idén talán minden eddiginél látványosabbra jósolják a Perszeidák érkezését. Óránként akár kétszáz csillag hullását is figyelhetjük meg. Tudunk majd ennyit kívánni? 

Augusztus 12-én, pénteken 20 órától a második Hullócsillagok Éjszakáján a Perseidák meteorraj érkezésének köszönhetően ismét rendkívül látványos csillaghullásnak lehetnek szemtanúi Kecskeméten, a Benkó Zoltán Szabadidőközpontba kilátogatók.



HULLÓCSILLAGOK ÉJSZAKÁJA (Csak esőmentes időben)

Programok a Domb lábánál:
20:00
Hogyan jut a "Puli" a Holdra? – Játékos interaktív előadás kicsiknek és nagyoknak az űrutazás alapjairól.
Előadó: Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium munkatársa, és a Puli Space Csapat tagja

20:30
Bemutatkozik a "Puli" - A Puli Space Csapat bemutatója, amely során a Holdra készülő űrjármű (rover) földi prototípusával is meg lehet ismerkedni testközelből.
Előadó: Dr. Pacher Tibor fizikus, a Puli Csapat alapítója és vezetője

20:00 – 22:00
Meteorit kiállítás – Balogh Gábor meteoritkutató egyedülálló tárlata

Programok a Dombon:
22:00 – 01:00
Hullócsillagnézés és távcsöves bemutató a Dombon lézeres csillagkép ismertető kíséretében – CSAK DERÜLT IDŐBEN!
Bemutató: MCSE Kiskun Csoport




 

Kövessen minket a Facebookon is!