Helyi hírek 2016. augusztus 22. 07:30

Nyáron is sütnek-főznek a királyi szakácsok

Nyáron is sütnek-főznek a királyi szakácsok
Idén nyáron is sikert sikerre halmoz a félegyházi Amatőr Királyi Szakácsok Egyesülete. Nemrégiben Boldván, az Aludttej Fesztiválon az aludttejben, sajttal sült csirkeszárnnyal és a kukoricadarás aludttejes süteménnyel érdemelték ki a szakmai fődíjat főző és sütemény kategóriában egyaránt, majd Tállyáról, a Népi Hagyományok Sütő-Főző Versenyéről is a legjobbaknak kijáró elismeréssel tértek haza. Itt a libazúza pörkölttel, a káposztaágyon sütött libacombbal burgonyával és almával, valamint a kapros-túrós és almás lepénnyel, no meg a grízes-mézes krémessel vették le a zsűrit a lábáról.

Kamacsára, a sörfesztiválra már a VIP vendégek menüjét hívták el megfőzni a félegyházi főzőbajnokokat. Amíg a 214 csapat összemérte főzőtudását, ők naponta 300-500 főt lakattak jól egyebek mellett gulyással, szarvas- és csülkös pacalpörkölttel, zöldséges tokánnyal.

Bojtor Tibor és Makai Lászlóné Szabó Mária országhatárokon innen és túl viszik Félegyháza jó hírét főzőtudományukkal és mérhetetlen vendégszeretetükkel. Nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Elnöksége és Mester Bizottsága a magyar gasztrokultúra és a népi hagyományok érdekében végzett sok éves munkájukért a Magyar Népi Sütő-Főző Hagyományok őrzője címet adományozta a két elkötelezett szakembernek. Az elismerést Bojtor Tibor és Makainé Marica idén januárban vette át Kiskunfélegyházán, az első Toros Ételek Sütő-Főző Versenyén, amellyel új városi hagyományt teremtettek.

T. T.




 

Kövessen minket a Facebookon is!