Helyi hírek 2016. augusztus 10. 10:00 Forrás: mno.hu

Új diákhitel kialakításán dolgoznak

Új diákhitel kialakításán dolgoznak
Diákhitelt 373 ezer hallgató vett fel az elmúlt 15 évben – tudta meg a Magyar Nemzet Bugár Csabától, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójától. Bár több mint egyharmaduk teljesen rendezte a tartozását, a törlesztési szakaszban lévő ügyfelek közül háromezer adós egyáltalán nem fizet. Sőt, a központ a 2001-es megalapítása óta idén július végéig 20 ezer szerződést volt kénytelen felmondani a törlesztések elmaradása miatt. A vezérigazgató arról is beszélt, már dolgoznak egy új típusú diákhitel megalkotásán.

Nem fejezi be a tanulmányait az egyetemisták és főiskolások 14 százaléka, így középfokú végzettséggel kell munkát találniuk – Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója szerint ez áll amögött, hogy alapításuk óta idén júliusig 20 ezer szerződést kellett felmondani a törlesztések elmaradása miatt. Aki nem fizeti vissza a diákhitelt, annak az adósságát pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajtja be. Ugyanakkor, míg 2014-ben az ügyfelek 2,7 százalékának kellett az adóhatóságnak lépnie tartozás miatt, tavaly ez az arány már csak 1,5 százalék volt – emelte ki lapunknak a vezérigazgató.

Bugár Csaba tapasztalatai szerint az, hogy egyre több fiatal diploma után külföldön próbál boldogulni, nem befolyásolja hátrányosan a visszafizetést, sőt, inkább segíti. Egyébként egyre több egykori diákra jellemző az is, hogy majdnem duplaakkora törlesztőrészletet fizet vissza, mint amekkora a kötelezettsége. – Nyilván van, aki felelőtlenül költ, de a diákok többsége meggondolja, mire fordítsa a diákhitelt – mondta a vezérigazgató. Ezt bizonyítja az is, hogy egy korábbi, 2011-es kutatás szerint a diákhitelesek 49 százaléka úgy nyilatkozott: enélkül biztosan nem szerzett volna diplomát.

A központ vezetője kérdésünkre, tervezik-e megemelni a Diákhitel egyhavonta igényelhető legmagasabb összegét, a havi 50 ezer forintot, nemmel felelt. Ugyanakkor azt nem tartja kizárhatónak, hogy a jövőben bevezethetik a Diákhitel 3-at is. Hogy ez pontosan milyen konstrukciót fog jelenteni, arról egyelőre csak annyit mondott, már dolgoznak az új terméken a Diákhitel Központ Zrt. tulajdonosijog-gyakorlójával, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel. A jövőbeli tervekről szólva hozzátette: várható, hogy fel lehet majd venni OKJ-képzésekre is diákhitelt, illetve az élethosszig tartó tanulás felveti annak a kérdését, hogy akár a mostani korhatár, a 40. életév betöltése után is lehessen igényelni.

A vezérigazgató a diákhitel másfél évtizedes történetével kapcsolatban úgy fogalmazott: bár a korábbi gazdasági válság és a devizahitelekkel kapcsolatos problémák hatására általános hitelellenesség tapasztalható a lakosság körében, a többi hitelkonstrukcióhoz képest a diákhitel népszerű maradt. Ennek oka, hogy ezzel nem tudnak annyira eladósodni a hallgatók, mint más hitel esetében, mert minden olyan kedvezményt megkapnak hozzá, amelyek segítségével belátható időn belül visszafizethetik. Például jövedelemarányos a törlesztés, bármikor lehet díjmentesen előtörleszteni, de arra is van lehetőség, hogy akinek megrendül az anyagi helyzete, csökkentett visszafizetést kérjen három éven át. Ezeknek köszönhetően a diákok jellemzően 7-8 év után a hiteleik 98 százalékát visszafizetik, így a 373 ezer igénylő több mint egyharmada már teljesen rendezte a tartozását.


Kétszázalékos kamat

Bármilyen célra fordítható a Diákhitel 1, míg a Diákhitel 2 csak a tandíjak kifizetésére. Az utóbbit igénybe vevő ügyfelek által fizetendő kamat alacsonyabb, mindössze évi 2 százalék, így egyre népszerűbb a hallgatók körében, kezdi kiszorítani a Diákhitel 1-et. A legfrissebb adatok szerint a 2015/2016-os tanévben 4800 diák igényelte a Diákhitel 1-et, átlagosan 361 ezer forint értékben, míg a Diákhitel 2-ért 5100 fő jelentkezett, átlagosan 419 ezer forint értékben. Legnépszerűbb a Diákhitel 1 a Debreceni Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen volt, míg a Diákhitel 2-t legtöbben a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói közül vették igénybe. Tavaly több mint 137 ezer egykori hallgató törlesztett, közel 27,6 milliárd forint értékben.


Fotó: Székelyhidi Balázs - Magyar Nemzet

 

Kövessen minket a Facebookon is!