Egészségügy 2016. augusztus 13. 10:15 Forrás: baon.hu - Hraskó István

Lélegeztetőgépet vásároltak a magánszemélyek adományaiból

Lélegeztetőgépet vásároltak a magánszemélyek adományaiból
Magánszemélyek adományainak köszönhetően egy új, 4,5 millió forint értékű korszerű non invazív lélegeztető gép segíti a koraszülöttek hatékony ellátását a Bács-Kiskun Megyei Kórház Perinatalis Intenzív Centrumában.

– A koraszülött ellátás óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évek során. A gyógyításban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szülők jelenlétének, aktív részvételének. A kengurumódszer lényege az „anya/apa inkubátor”, a koraszülött baba szoros kapcsolata a szülővel. Alkalmazásakor a baba a szülő mellkasán fekszik stresszmentes, nyugodt környezetben, a bőrkontaktus által biztosított optimális testhőmérsékleten. Bizonyított tény, hogy így a baba gyorsabban, egészségesebben fejlődik, stabilabb a légzése, a szívműködése, hosszabb, nyugodtabb az alvási periódusa – mondta el dr. Kelemen Edit, a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke, a koraszülött részleg vezető főorvosa.

Az alapítvány által vásárolt lélegeztető gép lehetővé teszi a kengurumódszer alkalmazását kis születési súlyú, légzéstámogatásra szoruló koraszülöttek esetében is. Segítségével a szülő kezdettől fogva részt vehet a mellkasán fekvő lélegeztetett gyermek gyógyításában, gondozásában, fejlesztésében. Ezzel a modern új típusú lélegeztető géppel a kenguruztatás százszázalékos biztonsággal alkalmazható.

Az alapítvány elnöke külön köszönetét fejezi ki két névtelenséget kérő családnak is, akik egy-egy millió forinttal támogatták a készülék beszerzését.


Jelentősen csökkent a csecsemőhalandóság

Örvendetes tényt támasztanak alá a KSH frissen kiadott adatai, miszerint a 2015. évi csecsemőhalandóság 4,1 ezrelékre csökkent a 2013-as 5,1 ezrelékről. Ez azt jelenti, hogy két év alatt 74 baba életét sikerült megmenteni hazánkban, vagyis 20 százalékos csökkenést sikerült elérni. Ezeket az eredményeket nagyban elősegítette az új non invazív lélegeztető gép alkalmazása is.


Fotó: keol.hu



 

Kövessen minket a Facebookon is!