Kultúra 2016. augusztus 12. 19:10

Az Országházban kezdődött a Kurultaj

Képgaléria
Az Országházban kezdődött a Kurultaj
Csütörtökön a Parlamentben vette kezdetét a Kurultaj elnevezésű hagyományőrző fesztivál. A rendezvény megnyitó ünnepségére Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke hun és türk tudatú nemzetek képviselőit hívta meg a Parlamentbe.

Lezsák Sándor, a rendezvény fővédnöke beszédében elsőként gratulált a megjelent országok sportolói által elért olimpiai eredményekhez majd a három napos rendezvényt a következőképpen foglalta össze: a hagyományőrzés egyedülálló formája a Kurultaj, a magyar honfoglalás előtti korhoz visszanyúló, messze az őstörténeti időkbe is visszavezető nagyrendezvény.

Az Országgyűlés alelnöke ezt követően bemutatta Arany János Rege a csodaszarvasról című művének háromnyelvű kötetét, majd elmondta, hogy a könyvet Vámbéry Ármin keletkutató útitársa, Molla Szadik fordította le üzbég nyelvre. Az ő síremléke a magyarországi Velence település temetőjében található. Az óüzbég-üzbég-magyar nyelvű kötet László Gyula rajzaival jelent meg. Ezután hozzátette, hogy két év múlva mai költők szerelmes verseinek magyar műfordításából álló antológia kiadását tervezik.

Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényét Bugacon a Magyar-Turán Alapítvány szervezi. A rendezvény főszervezője, Bíró András Zsolt az alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a Kurultaj egyik legfontosabb célja, hogy a határon átnyúló kapcsolatokat is ápolja, így a magyar nemzetet kulturálisan egyesítse, és a rokon nemzeteket kulturálisan közelítse egymás felé.

Az eseményen köszöntötték a rendezvényen résztvevő küldöttségeket – köztük a török, üzbég, azeri, kirgiz, kazak, türkmén, ujgur, baskír, tatár, jakut, csuvas, burját, tuva, balkár, dagesztáni vendégeket – és a neves olasz nyelvészt, Angela Marcantoniót is.

A rendezvényt követően Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke egy állófogadásra invitálta a megjelenteket.





 

Kövessen minket a Facebookon is!