Kultúra 2014. május 16. 07:47

Slayer Csabi, Félegyháza metál nagykövete

Képgaléria
Slayer Csabi, Félegyháza metál nagykövete
A Schleier név több generációnak is ismerős városunkban. Az idősebbeknek Sanyi bácsi legendás kékfestő műhelye, a fiatalabbaknak pedig Csabi, a magyar metálzenében híressé vált dobos ugrik be. Nagyapa és unokája merőben más téren ugyan, de maradandót alkottak.

 „Slayer” Csabi a kezdetektől a kemény műfaj iránt érdeklődött. Eleinte csak fazekakon és könyveken bohóckodott barátaival, majd jött az első dobfelszerelés és a siker sem váratott magára sokat. A Tűzveszély és az Awaken után 1996-ban megalakította a Wackor zenekart, amely pár év alatt kivívta a szakma és a közönség elismerését. Megjelent az ország legnagyobb fesztiváljain és nyugatra is kijutott. Eközben számos egyéb projektben is rész vett, dobolt többek között Ágnesnek, jelenleg is a Konga Party tagja, valamint bejárta egész Európát a Superbutt és a Pro Pain közös turnéján. Az utóbbi, világhírű amerikai zenekar mellett megismerte a külföldi nagy betűs rockszakmát.

Történetünk hőse már 9 évesen elkerült Kiskunfélegyházáról Gárdonyba, gyermekkora legszebb élményei mégis a nagyszülői házhoz kötik. A móravárosi lakótelep, a Dózsa óvoda és Platán iskola, a fagyizás, cseresznyézés, mozizás és biciklizés mellett Schleier nagypapáék otthona és varázslatos kékfestő műhelye meghatározó szerepet játszott Csabi fiatalságában. A városi hagyományőrzésért kitüntetett, köztiszteletben álló Sanyi bácsinál hatalmas, múlt századi gépek, fogaskerekek, végtelen vásznak és kézzel készített népi motívumok sokasága várta nyaranta a kis dobost. Ma is áll a kétszintes műhely és a Holló Béla utcai házikó, de a nagyszülők sajnos már nem élnek, ahogyan a kékfestő szakma is szinte teljesen kihalt az országban. Az nagy dobos már zenészként jár vissza szülővárosába, amikor a Wackor a Rocktár színpadán „zúz”.

Ismerkedésünk Csabi barátommal elég viccesen kezdődött. Közel hét éve hívtam fel a Wackor dobosát, hogy szervezzek egy remek koncertet az „Ifiházban”. Mivel a tárgyalások során általában nem szempont az együttes tagjainak származása, így ez először szóba sem jött. A dátumegyeztetés és a feltételek után közöltem, hogy Kiskunfélegyháza lenne a helyszín. A válaszra pedig igen csak elkerekedett a szemem, vagy inkább a fülem, hiszen az egyik kedvenc zenekarom dobosa kitörő örömmel közölte a vonal másik végén, hogy ő is félegyházi származású és mennyire szeretne már végre fellépni ebben a nagyszerű városban. Ez a beszélgetés és egy sor további véletlen már akkor megerősített abban, hogy zeneileg valami nagy dolog készülődik nálunk.

„Slayer” Csabi nyomon követi azóta a helyi könnyűzenei életet. „Ugyan szép íve és fokozatossága volt a Rocktár alakulásának és láttam már ez elején, hogy valami komoly dologra készültök, de azt nem gondoltam, hogy ennyire kinövi magát.” –vallja be őszintén a tapasztalt zenész. „Büszke vagyok Félegyházára, követem a város és a Rocktár fejlődését és szorgalmasan viszem is hírét a nagyvilágban. A helyi zenészeknek kitartást kívánok munkájukhoz, a lakosoknak pedig azt üzenem, hogy vigyázzanak nagyon városukra! Itt minden kiforrja magát szépen, ha jó kézbe kerül.”

 

Ónodi Árpád

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!