Helyi hírek 2016. augusztus 15. 11:50

A halesziak óvják múltunk emlékeit

Képgaléria
A halesziak óvják múltunk emlékeit
A 100 éve felállított útmenti keresztet újíttatta fel Halesz lakóközössége a gazdakörök és a városi önkormányzat segítségével. A gazdaköri kápolnában megtartott szentmisét követően augusztus 14-én ünnepélyes keretek között szentelték fel a felújított Szabó-féle keresztet a haleszi tüzép előtt.

Az ünnepségen Rádi András, a Haleszi Gazdakör elnöke megköszönte László Andrásné Icukának és Boda Jánosné Ibolyának a kereszt felújítására tett kezdeményezését, és azt, hogy segítették megkeresni a városrészben a segítőkész embereket. A gazdaköri elnök elmondta, hogy mintegy 50 család járult hozzá a kereszt felújításához. Az adományokat a Haleszi és a Nagyszőlő úti Gazdakör, a Selymesért Egyesület, valamint Kiskunfélegyháza önkormányzata egészítette ki.

A gazdaköri elnök megköszönte Ván Jenőnek, a térség önkormányzati képviselőjének a koordináló munkát, és azt is, hogy helytörténeti kutatásai során kiderítette, hogy ezen a helyszínen már 1848-ban állt egy fakereszt, amelynek helyén 1916-ban állíttatott kőkeresztet Tarjányi Gáborné Szabó Rozália.

A városvezetés nevében Rosta Ferenc alpolgármester méltatta a városrész összetartó erejét, hogy évről évre sokat tesznek az itt élők múltunk kézzelfogható emlékeinek, értékeinek megóvásáért.

A Szabó-féle keresztet a Bozóki Kőfaragó Műhely újította fel. A talapzat őrzi az egykori mester Kiss Lajos, Félegyháza akkor elismert kőfaragójának nevét is.

 

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!