Program 2016. augusztus 30. 17:30

Kisboldogasszony búcsú Pálosszentkúton

Kisboldogasszony búcsú Pálosszentkúton
Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének ünnepe katolikus egyházi ünnep, amelyet minden év szeptember 8-án, vagy valamelyik hozzá közel eső vasárnapon tartanak. Latinul Nativitate Beatae Mariae Virginis. A hagyomány szerint Mária a jeruzsálemi Betheszda-fürdő mellett született. Ebből az alkalomból tartanak búcsút Pálosszentkúton szeptember 3-án és 4-én. A körmenet után kerül sor a nyáron megrendezett IV. Pálosszentkúti Alkotótáboron készült festmények kiállításának megnyitójára a Mária Múzeum nagytermében.

Program:

Szeptember 3., szombat

19:00 rózsafüzér
20:00 szentmise gyertyás körmenettel
23:00 szentségimádás
24:00 szentmise a megholtakért, majd éjszakai virrasztás a templomban


Szeptember 4., vasárnap

8:00 szentmise
9:00 rózsafüzér
10:00 ünnepi szentmise körmenettel, celebrálja Mészáros Domonkos OP atya


Szeptember 8-a azért lett az ünnep napja, mert egykoron Jeruzsálemben e napon szentelték fel azt a templomot, amely azon a helyen van, ahol a hagyomány szerint Szűz Mária született. Ez a templom ma is áll, Szent Annának szentelve.

A XII. századtól kezdve kerül szeptember 8-ra az ünnep. Magyarországon a XVIII. században fejlődött ünneppé. Ekkor fejlődött ki számos népszokás is. 1955-ben az akkori egyházellenes rendszer eltörölte

Ma hazánkban mintegy 180 Kisboldogasszony-templom vagy kápolna van, melyeknek általában ezen a napon van a búcsújuk. A legismertebb zarándokhely a máriaremetei Kisboldogasszony-templom, ahol már számos csoda és jelenés történt. A Kisboldogasszony-búcsúk éneklő menetekké alakulnak, ahol van Mária-szobor, ott leányok viszik magasba emelve. A menet elejét ministráns fiúk vezetik.


Fotó: petofiszallas.hu - Szabó Sándor




 

Kövessen minket a Facebookon is!