Helyi hírek 2016. augusztus 18. 08:00

Cukrász a javából

Képgaléria
Cukrász a javából
A finom desszertek, torták és sütemények nélkül talán nem is teljes az élet, hiszen az ilyen finomságok igen csak megédesítik mindennapjainkat, a szerelmes párok nagy eseményéről, az esküvőről nem is beszélve. Egyetlen lakodalom, vagy születésnap sem múlhat el ünnepi torta nélkül.

Kiskunfélegyháza egyik kis utcájában találtam rá egy cukrászüzemre, amely kifejezetten alkalmi torták készítésével foglalkozik. Már az előtérben lévő tortaminták is elbűvölően szépek voltak, de számos más érdekességet is láttam, amelyeket önök is megtekinthetnek képgalériánkban.

A Kovács János cukrász mester-vezette üzem naponta igyekszik megfelelni a vevők igényeinek. Készítenek tortákat, táblás csokoládé különlegességeket és bonbonokat. A cukrász készséggel vezetett körbe kis birodalmában, melyet felfedezve azt mondhatom: emelem kalapom a cukrászok előtt.

Elsőként azt a helyiséget néztük meg, ahol a csodaszép virágköltemények és dekorációk készülnek. Itt meleg volt, épp azért, mert ezen a helyen száradnak meg azok a díszítések, amelyek később felkerülnek azokra a tortákra, amelyeket a következő teremben készítenek.

Sütőberendezés, keverőtálak, edények, és mindenféle érdekes szerszám vett körül. Itt ismertem meg a „masnizót”, amivel a sajtos masnikat készítik. Majd a hűtőhelyiség ajtaja tárult ki előttem, ahol a romlandó alapanyagokat és hozzávalókat tárolják.

Az üzem látogatása közben János sokat mesélt a mesterségéről és arról, hogyan lett belőle mestercukrász. Elmondta, hogy Kiskunfélegyházán kezdte el tanulmányait, itt kezdett el dolgozni, majd Kecskemétre került egy nagy nevű cukrászdába. Tehetségére itt figyelt fel akkori felettese, és arra bátorította, hogy vegyen részt cukrászversenyeken.

Hát így kezdődött - mondta mosolyogva János, majd hozzátette azt is, hogy az európai versenyeken sok tapasztalatot szerzett, amit most tud igazán kamatoztatni. Cukrásztársaival összehangolt munkát végeznek, de a díszítés mindig a cukrászmester dolga.

Sokan szeretik kényeztetni magukat édességekkel, de egészségügyi állapotuk miatt nem mindenki ehet cukorból vagy lisztből készült ételeket. Így magától jött a kérdés, hogy gyártanak-e az ilyen különleges igényű megrendelők számára is süteményt?

A legkülönlegesebb igényeket is megpróbáljuk teljesíteni az íz és a látvány terén is. A leggyakrabban úgy oldjuk meg ezt a kihívást, hogy készítünk a násznépnek egy-két finom emeletes tortát igazi alapanyagokból és azon vendégek számára, akik valamire érzékenyek, külön süteményeket gyártunk, csökkentett liszt- és cukortartalommal.

A kétgyermekes cukrász tehetségét külföldön is elismerik. Munkatársaival rendszeresen tartanak közös képzéseket itthon és szerte a nagyvilágban.

Mi a titka a jó süteménynek? - kérdeztem. A cukrászmester kis szünet után, megfontoltan azt tanácsolta, hogy a tökéletes eredmény érdekében mindig válasszunk jó minőségű alapanyagokat.

Bizonyára galériánk fantasztikus látványa sokunkat egy falat süti elfogyasztására késztet majd, másrészt azt is feltételezem, lesznek olyanok is, akik becsülendő önfegyelemmel kerülik az ilyesfajta étkeket. Ám van egy jó hírem számukra is. Kovács János cukrászüzemében mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő édességet: legyen az csokoládés, diabetikus, málnás, virágokkal díszített, vagy csipkés torta és sütemény.


V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!