Gazdaság 2016. augusztus 19. 10:15 Forrás: Magyar Nemzet

Annyira kevés a munkaerő, hogy nincs aki szüreteljen

Annyira kevés a munkaerő, hogy nincs aki szüreteljen
Veszélybe került a betakarítás azoknál a gyümölcsöknél, amelyeket a mai napig kézzel szednek. Olyan nagy a munkaerőhiány. Alkalmatlan munkásból rengeteg van. Ezért akad olyan gazda, aki Erdélyből hozatna alkalmas munkaerőt - írja a Magyar Nemzet.

- Annyira kevés a munkaerő, hogy nincs aki szüreteljen - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Csizmadia György. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint nemcsak a málna sorsa forog kockán, hanem a teljes kertészeti ágazatot érinti a probléma. 

A kertészeti ágazatban már odáig fajult a munkaerőhiány problémája, hogy a meggynél teljes egészében átálltak a gépi szedésre, és ma már a szőlőszüretet sem lehet elképzelni enélkül. 

Schmidt Józsefné, Berkenye polgármestere úgy látja, az emberek csak sírnak, dolgozni pedig nem akarnak.

Sulák István lepsényi gazda szerint pedig hiába van ember, ha nem akar dolgozni. A Fejér megyei gazda 55 hektáron termeszt kajszibarackot, és nettó 700 forintos órabérért kínál munkát. Jövőre azt tervezi, hogy erdélyi és ukrán vendégmunkásokat szerződtet. 

Csizmadia György is megerősítette a munkaerő-importot, hiszen kevesen jelentkeznek hazánkban az idénymunkára. Főleg a Dél-Alföldön és a Duna-Tisza közében jellemző, hogy külföldiekkel pótolják a hiányt. De van példa arra is, hogy a cigányvajda szervezi meg a munkát, és 30-40 kilométerrel messzebbről szállítja a szüret helyszínére a brigádot.
 

Kövessen minket a Facebookon is!