Egészségügy 2016. augusztus 20. 09:00

Ételallergia, ételintolerancia II.

Ételallergia, ételintolerancia II.
Az előző lapszámban az ételallergiákról és intoleranciáról, valamint a laktózérzékenységről volt szó. A mostaniban a tehéntej-allergiáról és a lisztérzékenységről olvashatnak bővebben.

Tejfehérje allergia

Az allergén a tejben lévő fehérje a kazein, illetve annak fehérje töredékeire adott intolerancia. Mind a tehéntejben, mind a kecske-, a juh-, és a kancatejben megtalálható ez a fehérje, így ezeknek az állatoknak a tejét, s tejkészítményeit is kerülni kell! Az egyetlen megoldás a tejmentes diéta. Ha olyan újszülöttnél, vagy kisgyermeknél lép fel tejallergia, aki szopik, akkor az anyának is tejmentes diétát kell követni. Amikor tejmentes ételeket vásárolunk, nagyon résen kell lennünk, egyrészt mert számos élelmiszerben jelen vannak a tejszármazékok adalékanyagként, másrészt, mert sok növényi alapú tejkészítmény tartalmazhat, tejet, tejport, tejsavót, kazeint, s ezek fogyasztásával diétahibát követünk el. Nagyon jól alkalmazhatók viszont a növényi tejszerű italok, mint például a rizs-, a mandula-, a szója-, a kókusztej. Ezekből már készítenek tejszínt, pudingot is.
 

Lisztérzékenység, gluténérzékenység, cöliákia

Egyre gyakrabban előforduló ételintolerancia, 100 emberből 1 érintett. A tünetek ebben az esetben sem típusosak, leginkább emésztőrendszeriek. Kiváltója a gabonafélékben (búza, árpa, rozs, zab, tönköly) lévő fehérje a glutén egyik fehérjecsoportja: a gliadin. A tünetek oka a vékonybél nyálkahártyájának, és a bélbolyhoknak a pusztulása, s ezen a károsodott bélfalon keresztül az emésztés és a felszívódás nem megfelelő. Ez okozza az emésztőrendszeri tüneteket, sőt tartósan fennállva fogyást, gyengeséget és hiánybetegségek megjelenését. A kulcs itt is a gluténmentes étrend, mely hatására a bélfal fokozatosan magától felépül és visszatérnek a normál funkciói. Egy jogszabály szerint gluténmentes az a készítmény, mely 20 mg/kg-nál kevesebb glutént tartalmaz. Szerencsére ma már rengeteg gluténmentes termék kapható: gluténmentes pékáruk, száraztészták, lisztek, pelyhek, kekszek, fasírtpor, keményítő, stb. A búza helyett pedig használható a rizs, a burgonya, a kukorica, a köles, hajdina, quinoa, amarant, szentjánoskenyérmag-liszt is. Sajnos a gluténmentes étrend leggyakrabban élelmi rostokban szegény, ezt növelni lehet sok zöldség, gyümölcs, olajos magvak fogyasztásával. A normál emésztés megőrzése érdekében az ételek dúsíthatók útifű maghéjjal (Psyllium) is.

Ezeket a gluténmentes élelmiszereket, liszteket, süteményporokat, tésztákat, sok más, az egészséges táplálkozáshoz hozzájáruló termékkel együtt keresse a Körpatikában.


A rovat a Körpatika támogatásával készült.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!