Helyi hírek 2016. augusztus 25. 12:30

Hamarosan használatba vehetik a félegyháziak az új kórházi szárnyat

Képgaléria
Hamarosan használatba vehetik a félegyháziak az új kórházi szárnyat
Megszületett az a kormányhatározat, amely lehetővé teszi az uniós források felhasználásával indult kórházi beruházások – többek között a félegyházi városi kórház – fejlesztésének befejezését és lezárását – tájékoztatta lapunkat Csányi József. A polgármester hangsúlyozta: ez nem kevesebbet jelent a félegyháziaknak, mint hogy hamarosan birtokba vehetik a megépült új kórházszárnyat, és annak minden szolgáltatását.

A stratégiai kabinet döntése alapján 6 milliárd forint jut egyes kórházak félbemaradt, lezárandó beruházásának, fejlesztésének befejezésére uniós forrásból. Az erről rendelkező kormányhatározat a Magyar Közlöny 125. számában jelent meg, a Kormány 1461/2016. (VIII. 24.) Korm. határozata a folyamatban lévő kórházi beruházások többlettámogatásáról címmel. A kormányhatározat melléklete tartalmazza a támogatandó projektek és intézmények nevét, s az összességében csaknem hatmilliárd forint felosztását. Ennek értelmében – több más intézmény mellett – kiegészítő uniós forrást kap a Kecskeméti Megyei Kórház – Kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunfélegyházi Kórház, Rendelőintézet, Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ Integrációs programja.

A kormányhatározat értelmében azok a TIOP forrásból finanszírozott kórházi projektek, amelyek az eredeti határidő szerint (2015. december 31-éig) nem valósultak meg, az  EFOP forrásai terhére lennének most elszámolhatóak. Ennek „átfuttatását” a szükséges fórumokon – így az Európai Bizottság előtt – a Stratégiai Kabinetnek szeptember 30-áig kell elvégeznie.

Csányi József elmondta: a városvezetés a nyár folyamán több alkalommal személyesen egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az Egészségügyért Felelős Államtitkársággal.

– Óriási öröm és komoly sikerélmény számunkra, hogy több hónapos várakozás után végre a félegyháziak számára megnyugtató döntés született, és karnyújtásnyira kerültünk ahhoz, hogy európai körülmények között gyógyulhassanak a város és vonzáskörzetének betegei. Ezúton is köszönetemet fejezem ki a tárgyalások során nyújtott segítségéért dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkárnak és dr. Lénárt Endrének, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Dél-Alföldi Térségi Igazgatóságának igazgatójának.

T. T.

Fotó: Kürti László





 

Kövessen minket a Facebookon is!