Helyi hírek 2016. augusztus 25. 15:00

Az ipari park bővítéséről is határoz ma a képviselő-testület

Az ipari park bővítéséről is határoz ma a képviselő-testület
A nyári szünet után ma, augusztus 25-én, csütörtökön délután ülésezik első ízben a félegyházi képviselő-testület. 23 napirendi pontot tárgyalnak meg a városatyák, köztük a Kiskunfélegyházi Ipari Park bővítéséről hoznak határozatot.

Mint arra az előterjesztés rámutat, a város határában elhelyezkedő volt honvédségi területen található ipari park az önkormányzat gazdaságfejlesztő tevékenységének köszönhetően hamarosan megtelik vállalkozásokkal, ami nagyban leszűkíti majd a városba érkező gazdasági szereplők letelepedésének lehetőségét. A közművel ellátott ipari parki területek iránt jelentős érdeklődés tapasztalható, amit mi sem mutat jobban, minthogy 2014 októbere óta mindösszesen 12 vállalkozás vásárolt területet, így a területi kapacitás kezd szűkké válni, jelenleg mintegy 20 százalék az értékesíthető terület aránya.

Az értékesíthető iparterületek csökkenése nem csupán a város, hanem a térség hosszú távú gazdasági teljesítményére is kihatással van. A tapasztalatok alapján megoldást egy új, közművel, útkapcsolattal ellátott, mintegy 20-23 hektáros körülkerített iparterület, az „Ipari Park 2” kialakítása jelentené. Az új ipari park a meglévő mögött, ahhoz kapcsolódva elsősorban önkormányzati tulajdonban lévő területen valósulna meg (volt honvédségi lőtér területe), illetve tervezett hozzá területvásárlás. Az önkormányzati tulajdonban lévő terület nagysága 13,9 hektár. A beruházás jelentős forrást igényel, annak várható nagysága 1.5-2 milliárd forint. A város költségvetése a beruházás pályázati forrásból való megvalósítását teszi lehetővé.

Európai Uniós forrásként a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program áll rendelkezésre. A TOP-1.1.1-15 kódszámú felhívás kifejezetten az ipari parkok, és az iparterületek fejlesztését támogatja. A pályázat támogatási intenzitása akár 100 százalék is lehet.

Az önkormányzat képviseletében Csányi József polgármester megkereste Rákossy Balázs államtitkár urat és tájékoztatta a kialakult helyzetről, tervekről. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. július 22-én kelt levelében megerősítette a fejlesztés szükségességét és tájékoztatatást adott arról, hogy 2016 októberében megjelenő felhívás keretében pályázati forrás nyílik a projekt megvalósítására, továbbá a felvázolt elképzelések megfelelnek a leendő TOP pályázat műszaki-szakmai kritériumainak.

A pályázat benyújtásához kötelező szakmai melléklet a szükségfelmérés, előzetes igényfelmérés, célcsoport elemzés, piackutatás, valamint a helyzetfeltárás. A pályázati felhívás ezeket dokumentumokat tervezhető és elszámolható költségnek tekinti, így azok nyertes pályázat esetén teljes egészében elszámolhatóak. Az említett előzetes tanulmányok, dokumentumok becsült költsége bruttó 10 millió forint, ami tehát száz százalékban elszámolható lesz, amennyiben az nyer. A képviselő-testület mai ülésén arról határoz, hogy egyetért-e az
„Ipari Park 2” szükségességével, és támogatja-e annak előkészítését. Amennyiben támogató határozat születik, úgy megkezdődhet a szükségfelmérés, előzetes igényfelmérés, célcsoport elemzés, piackutatás, valamint a helyzetfeltárás elkészítése, és a szükséges 10 millió forint forrás az általános tartalék terhére rendelkezésre bocsátja az önkormányzat.

(Fotó: archív)

Kövessen minket a Facebookon is!