Egészségügy 2016. augusztus 27. 07:30 Forrás: baon.hu - Hraskó István

Nagy lyukak a fogorvosi ellátásban

Nagy lyukak a fogorvosi ellátásban
A 160 OEP által finanszírozott fogorvosi praxisból 23 tartósan betöltetlen Bács-Kiskun megyében, jónéhány öt éve üres, Bácsbokodon 2005 óta. Az orvoskamara a fogorvosok esetében is letelepedési és praxisjogvásárlási támogatást sürget.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott 160 Bács-Kiskun megyei fogorvosi szolgálat közül az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint 23 tartósan betöltetlen (lásd táblázatunkat). Az említett minősítést akkor kapja meg egy praxis, ha már több mint fél éve nincs orvos, de mint megtudtuk, a legtöbb helyen ennél jóval régebb óta kénytelen nélkülözni a lakosság a „tébés” fogászatot. Bácsbokodon 2005 októbere, Mélykúton 2011 januárja, Szalkszentmártonban 2011 márciusa óta tátong lyuk a közfinanszírozott fogászati ellátásban, de nemcsak a falvakban, hanem több városban, így Kiskőrösön, Kiskunfélegyházán és Tompán is akadnak foghíjak. A tartósan betöltetlen praxisok aránya megyénkben 14,3 százalék, amely rosszabb a szintén nem túl rózsásnak mondható 10 százalékos országos átlagnál.

Mindez a gyakorlatban annyit jelent, hogy azoknak, akik kistelepülésen laknak, és nem tudják esetleg megfizetni az ott rendelő magánorvost, több tíz kilométerre kell elutazniuk a legkisebb beavatkozás, akárcsak egy vizsgálat vagy tömés miatt is.

Az üres fogorvosi praxisok magas számának alapvetően ugyanaz az oka, mint a betöltetlen háziorvosi körzeteknek: egyre inkább nő a szakemberek átlagéletkora, idősebbek a doktorok, az utánpótlás pedig csekély. A problémát az okozza, hogy az OEP-pel szerződött rendelők finanszírozása alacsony, körülbelül fele, mint az alapellátás másik részét képező háziorvosi praxisoké. Ez pedig nem teszi vonzóvá a fogorvosok számára, hogy szerződjenek az egészségbiztosítóval, hiszen nem nyújt számukra életpálya-modellt és nem garantálja a megélhetést ebből a finanszírozásból. A fiatalok közül is sokan inkább külföldre mennek dolgozni. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtól az utóbbi években rendre 250 fogorvos kéri ki a külföldi munkavállalásához szükséges jóhírnév-igazolást. A szerencsésebb friss diplomások, akik kellő anyagi tőkével rendelkeznek, jellemzően rögtön magánorvosként kezdenek. Persze belőlük van kevesebb, hiszen egy saját praxishoz nem kevés pénz kell. Dr. Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke a Petőfi Népének elmondta: egy rendelő minimális felszerelése 10–15 millió forint, ehhez jön még az ingatlan esetleges megvásárlása (ami nyilván egy kistelepülésen olcsóbb, Kecskeméten már jóval drágább), azaz akár 20–25 millió forintos alap nem árt a vállalkozói karrier beindításához.

 

Hermann Péter úgy véli, lassan a közfinanszírozott rendszeren belül kritikussá váló szakemberhiány enyhítésére a fogorvosoknak is szükségük lenne letelepedési és praxisjogvásárlási támogatásra. Ez a háziorvosokat, házi gyermekorvosokat már évek óta megilleti: 6–10 millió forintot kaphatnak az előbbi jogcímen, attól függően, hogy egy, kettő, három vagy négy éve betöltetlen a praxis, emellett hozzájuthatnak maximum 4 millió forintos praxisvásárlási támogatáshoz is. Mindezekből a fogorvosok ki vannak zárva. Hermann Pétertől megtudtuk: évek óta kérik, hogy legalább arra az összegre pályázhassanak a fogorvosok, ami a háziorvosoknak kiírt keretből megmarad, ám eddig erre sem kaptak lehetőséget.

– Ugyanazok a problémáink, mint a háziorvosoknak, csak talán még súlyosabb a létszámhiány – jelentette ki Hermann Péter. Hozzátette: a hazánkban aktív 5300 fogorvos közül mintegy 3300-nak van szerződése biztosított betegek ellátására az OEP-pel, közülük 2850-en dolgoznak az alapellátásban, de egyre kevesebben. Bár a kormánytól nemrég 2 milliárd forintot kaptak praxistámogatásként a szolgáltatatók, ami átlagosan havi 50 ezer forint pluszt jelent, még így is havi 800 ezer forintból kell a fogorvosnak kigazdálkodnia saját és asszisztense bérét és járulékait, valamint az anyag- és rezsiköltséget. Így nekik biztosan nem emelkedik a fizetésük olyan mértékben, mint a kórházi orvosoké és ápolóké. A fogorvosi tagozat elnöke szerint még a kért letelepedés és praxisvásárlási támogatás sem biztos, hogy megoldaná a gondokat, de talán valamelyest csökkenthetné a betöltetlen körzetek számát.


Betöltetlen fogorvosi praxisok Bács-Kiskun megyében

Település/Szolgálat típusa/Mióta betöltetlen?

Csólyospálos Vegyes 2014. április
Bácsbokod Vegyes 2005. október
Bátmonostor Vegyes 2016. január
Dunapataj Vegyes 2013. január
Fajsz Vegyes 2016. január
Izsák Vegyes 2015. január
Jászszentlászló Vegyes 2015. október
Kiskunfélegyháza Gyermek 2011. július
Kiskunfélegyháza Vegyes 2015. május
Kiskunhalas Vegyes 2013. december
Kiskőrös Felnőtt 2015. április
Kisszállás Vegyes 2012. október
Madaras Vegyes 2011. szeptember
Mélykút Vegyes 2011. január
Rém Vegyes 2013. január
Szabadszállás Vegyes 2016. január
Szakmár Vegyes 2012. január
Szalkszentmárton Vegyes 2011. március
Tataháza Vegyes 2015. május
Tataháza Vegyes 2011. december
Tiszaug Vegyes 2012. december
Tompa Vegyes 2012. január

Forrás: Országos Alapellátási Intézet 

(Vegyes szolgálat: a hét 3-4 napján felnőtt, 1-2 napján gyermek.)


Fotó: illusztráció





 

Kövessen minket a Facebookon is!