Kultúra 2016. augusztus 28. 15:30

„A legjobb eredmények összefogással érhetők el”

Képgaléria
„A legjobb eredmények összefogással érhetők el”
A kecskeméti Katona József Színház teljes társulata színpadra lépett péntek este a teátrumban megtartott országos évadnyitó ünnepségen. A fergeteges gálán Schneider Zoltán, a Radnóti Színház művésze vehette át a Kaszás Attila Díjat.

Pénz, akarat, lehetőség

- A legjobb eredmények összefogással érhetők el.  Büszke vagyok rá, hogy a mai nap folyamán több témában is tartalmas, egymás érveire odafigyelő, nyílt, őszinte párbeszéd folyhatott színházunkban. Ne hagyjuk abba! A nagy horderejű kérdésekre közösen kell megadnunk a választ – mondta köszöntőjében Cseke Péter direktor.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az alapításának 120. évfordulóját ünneplő kecskeméti teátrum közelmúltbeli sikereinek felsorolásával kezdte beszédét, amelyből természetesen nem maradhatott ki a POSZT-on fődíjat nyert Macska a forró bádogtetőn című előadás megemlítése.

Katona József hagyatékának örököseiként a kecskemétieknek nemcsak történelmi kötelessége, de szívügye is a magyar kultúra sorsa és jövője. Városunk kultúra iránt érdeklődő lakóit az elmúlt években kultúrát szerető közösséggé sikerült formálni, a helyi kulturális intézmények pedig a magyar kultúra otthonaivá váltak – fogalmazott a polgármester.

Az új évadot Hoppál Péter államtitkár nyitotta meg.

- Az elmúlt évek következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően egyszerre van pénz, akarat és lehetőség arra, hogy a kultúrában elérkezhessen az építkezés és a gyarapodás időszaka – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a debreceni Csokonai Színház 6 milliárd, a kaposvári Csiky Gergely Színház 9 milliárd forintból újulhat meg.

 

Schneider Zoltán Kaszás Attila-díjas

Az országos évadnyitó gálán került sor a Kaszás Attila Díj átadására. Az elismerést idén Schneider Zoltán, a Radnóti Színház művésze kapta.

A 2008-ban alapított díjat olyan színészek érdemelhetik ki, akik nem csak kiemelkedő mesterségbeli tudással rendelkeznek, de társulatuk meghatározó személyiségévé is tudnak válni.

Az elismerésre minden magyar nyelvű színház egy-egy tagját jelölhette, majd közülük maguk a jelöltek szavazhattak a három „döntősre”. Idén a 34 nominált közül Spolarics Andrea, a Budaörsi Latinovits Színház tagja, Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház tagja, valamint Schneider Zoltán jutott tovább. Közülük a közönség választotta ki az idei díjazottat.
 

Párbeszéd

Az évadnyitó gála előtt a kecskeméti színház és a Magyar Művészeti Akadémia előadó-művészeti szakmai fórumra várta az érdeklődőket. A pályázati lehetőségekről, a zenés színház jövőjéről és a professzionális színházi rendszerről egyaránt szó volt a „Párbeszéd a magyar színház jövőjéről” elnevezésű konferencián, ahol három szekcióban, Kriza Zsigmond, László Ferenc és Lőrinczy György vezetésével folyt a munka.

- Három évvel ezelőtt határoztuk el, hogy a színházi évad induljon széles szakmai fórummal, ahol megindulhat a párbeszéd, fel lehet tárni a nehézségeket, s közelebb juthatunk a megoldáshoz, közös szakmai akarattal – mondta a plenáris ülés megnyitóján Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, az MMA rendes tagja, a Magyar Szent István Rend kitüntetettje. – A legnagyobb sikert lelki, szellemi síkon értük el: érezhetően kezd kialakulni az egymás iránti bizalom, ami mindannyiunk számára biztató közös szakmai jövőképet vetít előre.

A szekciók üléseit követően Dér Ágnes, a szeptember 18-ától induló M5 kulturális csatorna igazgatója, valamint a SÍN Kulturális központ vezetői, Nagy Zoltán és Rácz Anikó tartottak előadást a Kamaraszínházban.


Rákász Judit

Fotó: Ujvári Sándor
 

Kövessen minket a Facebookon is!