Gazdaság 2016. augusztus 30. 09:30 Forrás: kamaraonline.hu

Újra nekifut a felszámoló a kiskunfélegyházi kazángyár eladásának

Újra nekifut a felszámoló a kiskunfélegyházi kazángyár eladásának
Ismét meghirdette a felszámoló a Transelektro Ganz-Röck kiskunfélegyházi kazángyárának eszközeit, berendezését. Bár ennyiért eddig sem volt rá jelentkező, az irányár ezúttal sem változott.

Ugyan az eddigi három pályázat alkalmával egyetlen ajánlat sem érkezett a Transelektro Ganz-Röck Zrt. vagyonára, a felszámoló Kelet-Holding Zrt. ezúttal is 600 millió forintos irányáron hirdette meg a társaság kiskunfélegyházi gyárában található eszközöket. Az összesen több mint hétszáz, elsősorban a termelésben használt különféle gépre és berendezésre (például szerszámipari, hegesztő és anyagmozgató berendezések, elektromos kéziszerszámok) ezúttal szeptember 12-29. között várják az ajánlatokat.

Az eladásra kínált eszközök jelentős részét a gyárat 2011 óta bérlőként működtető, az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonában lévő MVM Ovit Országos Villamostávvezeték Zrt. használja (képünkön), míg a többiről az értékbecslést készítő igazságügyi szakértő meglehetősen rossz véleménnyel van. A szakértő szerint a nem használt eszközök jellemzően legalább 20-30 évesek, és karbantartásukra láthatóan évek óta nem költöttek.

Mint arról korábban a kamaraonline.hu beszámolt: a kiskunfélegyházi gyár az ’50-es évek elején kezdett termelni, az üzemben elsősorban a vegyiparban használt gépeket és berendezéseket gyártottak. A telephely 1999-ben profilt váltott és átállt az erőművi és ipari kazánok gyártására. Az anyavállalat, a Ganz-Transelektro 2006-os csődjével az üzem új tulajdonoshoz került, a Transelektro Ganz-Röck Zrt.-t a Resonator Kft. és a Vegyépszer Zrt. vette át.

Az új, közös jövő bíztatóan indult, a gyár több külföldi megrendelést is kapott, a 2008-ban elmélyült gazdaság válság miatt azonban sorra állították le a kiskunfélegyházi gyár számára munkát jelentő fejlesztéseket. A társaság finanszírozása is mind nehezebbé vált, s bár tárgyaltak előbb a Bajnai-kormánnyal, majd később már az Orbán-kabinettel állami segítségről, hitelhez nyújtott garanciáról, ebből végül semi nem lett. Végül 2010-ben elrendelték a Transelektro Ganz-Röck felszámolását, a gyárat pedig 2011-ben bérbe vette az MVM Ovit, amely azóta folytatja a kazángyártást Kiskunfélegyházán.


Fotó: archív
 

Kövessen minket a Facebookon is!