Helyi hírek 2016. augusztus 30. 16:30

Iskoláink méltó körülmények között várják a tanévkezdést

Képgaléria
Iskoláink méltó körülmények között várják a tanévkezdést
A tanévnyitó értekezletet a város valamennyi iskolájában megtartották az elmúlt napokban. A pedagógusok még az utolsó napokban is szorgosan díszítik tantermeiket, hogy apró változtatásokkal, újdonságokkal várják a nebulókat. Az önkormányzati felújítások, beruházások is befejeződtek, amelyek megvalósulásáról augusztus 30-án, az igazgatókkal és pedagógusokkal közösen tájékozódott a polgármester. Csányi József így összegezte tapasztalatait:

- Az önkormányzat legfontosabb célja az volt az idei év költségvetése megalkotásakor, hogy a működtetésében lévő iskolák felújítása elkezdődjön. Több mint 60 millió forintot szántunk erre. Amikor a közelmúltban átvettük a működtetést, látszódott, hogy nagyon sok iskolában gondot jelent a vizesblokk, a nyílászárók állapota. A legrosszabb helyzet a Platán és a Dózsa iskolában volt, éppen ezért mindkét intézményben vízvezetékcserével, új csempékkel, kézmosókkal tettük rendbe a vizesblokkokat. Ma már mindkét intézményben az emeleti szinten is van meleg víz, megkönnyítve ezzel a takarítók munkáját is.  

De megújultak a Móra gimnázium vizesblokkjai, befejezés előtt áll a tanári folyosó rendbetétele. Elkészült a József Attila iskola tornatermének karbantartása, a Darvas iskolában megszüntették a tető beázását, és újra működőképes az automatikus tűzoltó rendszer. Ezek nagy előrelépések, de jövőre mindenképpen folytatni kell az iskola felújítási programot.

- Megvalósíthatóak ezek a törekvések akkor is, ha január 1-jétől a KLIK feladatkörébe kerül az üzemeltetés is?

- A legutóbbi testületi ülésen jelen volt Zsámboki Anna, a kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója, akivel részletesen egyeztettünk az elkövetkező időszakról. Az igazgató asszony elmondta, hogy a későbbiekben is számít az önkormányzattal való együttműködésre. Fontos nekünk az is, hogy dr. Kása Zsuzsanna, a félegyházi járási tankerület volt igazgatója, mint szakmai igazgató és tanácsadó dolgozik az új szervezeti egységben. Az ő feladata lesz a helyi és a kiskunmajsai volt tankerület irányítása is.

- A változások ellenére a testület is támogatni fogja az elképzeléseket, és lesz is erre pénz a költségvetésben?

- Szerencsére egyelőre jól áll Kiskunfélegyháza költségvetése (az első félévi teljesítményről hamarosan tájékoztatjuk a város lakosságát is). A kiadások területén mindenütt megtakarításaink vannak, így a jövő évi költségvetésünkben is tudunk fedezetet biztosítani felújításokra. A képviselő-testület is teljes mértékben elkötelezett ez ügyben. A változások ellenére is határozott véleményem, hogy az önkormányzat jó gazdája az ingatlanoknak. Az elmúlt évek hiányosságait gyorsan tudtuk pótolni. Meggyőződésem, hogy hosszú távon – anélkül, hogy bírálnám a jelenlegi rendszert – mindenképpen az lenne a legésszerűbb döntés, ha az önkormányzat nemcsak a működtetést, hanem a fenntartást, a szakmai irányítást is végezné. Természetesen nem mi akarunk dönteni az iskolákban történő dolgokról, hiszen vannak ott nagyon tehetséges, jó képességű és szakmailag felkészült igazgatók. Nekünk az ő támogatásukat kellene ellátnunk - tette hozzá a polgármester.

 

H. S.




 

Kövessen minket a Facebookon is!