Helyi hírek 2014. május 19. 10:41

Cukorbetegség – az alattomos ellenség

Képgaléria
Cukorbetegség – az alattomos ellenség
1999-ben vett fordulatot és kapott egységes formát a félegyházi kórház diabetológiai szakrendelése. Az akkori 450-ről mára mintegy 1500-ra nőtt a betegek száma – tudom meg dr. Kerekes Zsolt adjunktustól, akivel a gondozás céljairól és kihívásairól beszélgetünk. Ő hétfői és szerdai napokon 13-tól 17 óráig, keddenként 8-tól 10 óráig fogadja a betegeket. Mellette dr. Gyöngyösi György főorvos csütörtökönként 7-től 12-óriáig rendel.

Kerekes doktor hangsúlyozza: a cukorbetegség nem egységes kórkép, a diabetológiai szakrendelésen 1-es és 2-es típusú cukorbetegek fordulnak meg.  A kisebb csoportot teszi ki a fiatalkori 1-es típusú cukorbetegség, ami általában nem jár egyéb társbetegséggel. Ennél lényegesen nagyobb csoport a 2-es típusú cukorbetegeké. Ezek az emberek általában komplex anyagcsere betegségben szenvednek, és előfordul, hogy zsíranyagcsere zavaraik, vérnyomás betegségük, magas húgysav szintjük van jelen, és jelentős probléma körükben az elhízás is a szénhidrát-anyagcsere zavar mellett…  

– Mindenkinél egy egyensúlyi állapot elérésére törekszünk. Amikor ezt sikerül elérni, az inzulinnal kezelt pácienseket  általában 2, a tablettával kezelteket pedig 3 havonta rendeljük vissza kontrollra. Ilyenkor ellenőrizzük és megbeszéljük az eredményeiket. Időnként előfordul, hogy felborul a szénhidrát anyagcsere, különböző kiváltó okok miatt (egyéb betegség megjelenése, helytelen diétatartás, stb.). Ilyenkor akár heti rendszerességgel is ellenőrizni kell a beteget mindaddig, amíg a terápia módosítása, és megfelelő diétatartás mellett nem kerül ismét stabil állapotba – mondja a szakember.

Az adjunktus rámutat: ennél a krónikus betegségnél az egyensúlyi helyzet fenntartása érdekében sokat kell tennie és nagy áldozatokat is vállalnia kell a betegnek. Többek között el kell fogadnia, és élete végéig alkalmazni egy megterhelő, kezdetben szinte lehetetlennek tűnő diétás étrendi rendszabályt, melynek során napi rutinná kell válnia a megengedett szénhidrát tartalom szabályos napszakonként történő bevitelének. Azonban az áldozat vállalása, a jó együttműködés a páciens részéről garanciája lesz a jó életminőség megőrzésének és a lehetséges szövődmények elkerülésének.

Van egy betegcsoport, az úgynevezett terhességi cukorbetegek, akikre a szigorú előírások általában csak átmenetileg vonatkoznak. Náluk a terhességgel járó hormonális változások váltják ki a szénhidrát-anyagcsere zavart, így szülés után általában rendeződik az állapotuk. Ezeknek a kismamáknak intenzíven ( hetente-kéthetente történő ellenőrzésekkel) követik az állapotát, az egyensúly többségüknél diétával fenntartható.

A diabetológiai szakrendelésen hetente átlagosan három-négy új beteg jelentkezik. Ehhez háziorvosi beutaló és előzetes időpont egyeztetés szükséges. A beteg feltétlenül hozza magával az előző évek laboreredményeit, valamint a kórelőzményekről árulkodó egyéb dokumentumokat!

A cukorbetegek, családtagjaik, egészségügyi-személyzet számára minden szerdán fél 11-től kiscsoportos foglalkozást tartanak a szakemberek. Ezeknek a találkozásoknak a legfőbb célja, hogy segítséget nyújtsanak az elméleti ismeretek átültetéséhez a mindennapi gyakorlatba.

T. T.

Fotó: Kürti László

Kövessen minket a Facebookon is!