• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Felelős gazdálkodás, terv feletti bevételek – sikeres félévet zárt a félegyházi önkormányzat
Helyi hírek 2016. szeptember 2. 07:30

Felelős gazdálkodás, terv feletti bevételek – sikeres félévet zárt a félegyházi önkormányzat

Képgaléria
Felelős gazdálkodás, terv feletti bevételek – sikeres félévet zárt a félegyházi önkormányzat
Időarányos felett, 54 százalékban teljesítette a félegyházi önkormányzat az első félévi bevételeit. Ez elsősorban az ingatlanértékesítési többletbevételeknek, továbbá az intézmények takarékos és ésszerű gazdálkodásának köszönhető. Az ingatlanértékesítésből származó bevétel 16 százalékkal haladta meg a tervezettet, az összes bevétel pedig mintegy 119 millió forinttal magasabb az elmúlt év azonos időszakához képest. Ezt Csányi József polgármester mondta el, amikor a 2016-os év első félévének gazdálkodásáról kérdeztük.

– Az önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetés, amelyben a képviselő-testület határozza meg az adott időszak gazdálkodással kapcsolatos feladatait és az ehhez szükséges előirányzati kereteket. Az augusztusi testületi ülésen tárgyalták meg a városatyák az első féléves beszámolót, amely az önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő előirányzatok első hat havi teljesítési adatait tartalmazza intézményenként, feladatonként. Hogyan foglalná össze az eredményeket?

– Intézményeink az alapító okiratokban szereplő, rájuk bízott feladatokat megfelelő szakmai szinten látják el, a működtetés érdekében rendelkezésükre bocsátott anyagi és tárgyi eszközökkel felelősen gazdálkodnak. Az idei költségvetés jóváhagyását követően megindultak a közbeszerzési eljárások és elkezdődhettek a tervezett fejlesztések is az évközben érkező helyi adó és egyéb bevételeink ésszerű, takarékos felhasználásával. Az önkormányzat tárgyévi költségvetési bevételei az időarányos felett teljesültek a félév végéig, a kiadások pedig 40 százalékban, aminek oka, hogy a tervezett feladatok közül a legjelentősebb volument képviselő közterület felújítások, valamint intézményi, önkormányzati ingatlan felújítási és beruházási munkálatok jelenleg is folyamatban vannak, így ezek pénzügyi teljesítésére az év második felében kerül sor. Az önkormányzati ingatlanértékesítésből származó többletbevétel elsősorban az ipari park területén lévő ingatlanok értékesítésének köszönhető. Ezen felül még további ingatlanértékesítésekkel is számolunk év végéig.

– Városszerte beruházások, fejlesztések, felújítások folynak úgy a köztereken, mint az intézményekben. Hogyan alakultak ennek tükrében az első félév önkormányzati kiadásai?

– Az úgynevezett felhalmozási kiadások az első félévben mindössze 28 százalékban teljesültek, ennek oka, hogy az említett fejlesztések – így a 127 millió forintos, 27 ingatlant érintő önkormányzati, intézményi felújítások és beruházások, a szintén 127 millió forintos, 17 helyszínen megvalósuló közterület felújítási munkálatok, továbbá a 131 millió forint kiadással tervezett strandfelújítás munkálatai még nem zárultak le. Érdemes kiemelni a működési kiadások alakulását is, ami az előző év azonos időszakához képest 6 százalékos csökkenést mutat, a takarékos és ésszerű gazdálkodás következtében.

– Milyen nagyságrendű összeget fordított az önkormányzat a rászorulók támogatására?

– Az első félévben összesen 17 millió 268 ezer forintot fordítottunk települési támogatásra. E mögött 611, többnyire nehéz élethelyzet van, amin különböző pénzbeli, vagy természetbeni juttatásokkal – gyógyszer, temetési, lakásfenntartási, nagycsaládosok és újszülöttek támogatásával, kedvezményes belépőkkel, hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetésével – próbáltunk enyhíteni. Mint ismert, a települési támogatásokról szóló helyi rendeletet a képviselő-testület még ez év júniusi ülésén módosította annak érdekében, hogy a támogatásokat többen és nagyobb összegben tudják igénybe venni. Idén is folytatjuk a közmunkaprogramot, amellyel összefüggésben 135 millió forint kiadása volt az év első hat hónapjában a félegyházi önkormányzatnak. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak számára előirányzott 15 millió forint értékű Erzsébet utalványt augusztusban és novemberben kapják meg az érintettek, és a második félévben jelentkeznek majd a szünidei gyermekétkeztetésels és a nyári diákmunkával összefüggő költségek is.

– A kiadások tetemes részét teszi ki az intézmények működtetése, továbbá a helyi civil kezdeményezések támogatására is jelentős összeget különített el az idei költségvetés. Ezek milyen arányban jelentek meg az első félév gazdálkodásában?

– Civil és egyéb szervezetek támogatására 123 millió 507 ezer forintot utalt ki június végéig az önkormányzat, ami 81 szervezet támogatását jelenti. Az intézmények működtetésére, vagyis intézményi finanszírozásra 865 millió 354 ezer forintot költöttünk.

– Egy ilyen félév kellő alapot ad a sikeres évzáráshoz?

– Természetesen örülünk az első hat hónap eredményeinek, de az év hátralévő részében is fegyelmezett, takarékos, megfontolt gazdálkodásra van szükség annak érdekében, hogy a költségvetésben rögzített feladatokat maradéktalanul teljesíteni tudjuk. Ha így lesz, a 2016-os évben ismét komoly eredményeket tudunk felmutatni Kiskunfélegyháza fejlődésében, és reményteljes jövőjének megalapozásában.

Tóth Timea





 

Kövessen minket a Facebookon is!