Helyi hírek 2016. szeptember 1. 18:15

Veszélyben a kertjeink, előkertjeink örökzöldjei

Képgaléria
Veszélyben a kertjeink, előkertjeink örökzöldjei
Elkeseredetten mutatja Erzsike néni kossuthvárosi otthona előtt, hogy rövid idő alatt miként mentek tönkre, száradtak el házának évtizedek óta gondozott örökzöld díszei. Mint mondja, ilyet még soha nem tapasztalt. Pedig sajnos napjainkban országszerte soha nem látott méretekben okoznak pusztítást a selyemfényű puszpángmolyok. Barczikai Gábor, az önkormányzat szakembere elmondta, hogy városunkban is megjelent a vész. A legfertőzöttebb a Kossuthváros. A molyok elsősorban a bukszusféléket támadják meg, de nem lehet biztosat mondani afelől, hogy mely növényeket támadhatnak még meg. Mindenesetre mindenki figyelmébe ajánlja a védekezéssel kapcsolatos szakértői javaslatot.

A (Cydalima perspectalis) elleni védekezés lehetőségei:

A selyemfényű puszpángmoly egy három nemzedékes, hernyóalakban, az összeszőtt csúcsi levelek között telelő faj. Az áttelelő hernyók, az eddigi magyarországi tapasztalatok szerint, március vége és április közepe között aktivizálódnak (amikor a hőmérséklet eléri a 9-10 C⁰-ot). Az 1. nemzedék június elején, a 2. július végén-augusztus elején, míg a 3. szeptember 2. felében repül. Ettől évjáratonként kisebb-nagyobb eltérések lehetnek, különösen a 2-3. nemzedék tekintetében. A Magyarországon ültetett puszpángfajok és fajták között a károsítás tekintetében említésre méltó különbség nincs.
 

Védekezés metszéssel

Az áttelelő nemzedéknél a késő ősszel, illetve kora tavasszal elvégzett szakszerű metszéssel jelentős egyedszám csökkenést lehet elérni. Ilyenkor oda kell figyelni a kettesével-hármasával összeszőtt levelekre, amik többnyire a hajtásvégeken figyelhető meg. Ezeket kell levágni, majd valamilyen módon elpusztítani (elégetés, szemétbe dobás).

Nagyobb mértékű rágások után is érdemes a puszpángot erősebben visszavágni, hogy regenerálódását elősegítsük (nagyon jó a megújuló képessége).
 

Védekezés növényvédő szerekkel

A hernyók elleni védekezésre kell törekedni (akkor nincs rágáskár)! A legfiatalabb hernyókat is meg lehet találni, csak oda kell figyelni, keresni kell a kettesével-hármasával összeszőtt leveleket!

Növényvédő szerek közül hernyók ellen kitinszitézis gátlók, piretroidok és a Bacillus thuringiensis készítmények alkalmazhatók.
 

A hatékony felszívódó szerek (ilyen szer pl.: Mospilan 20 SG vagy az Actara 25

(WG) Az összeszőtt levelek védelmében rágó molyt is el tudja pusztítani, tehát a legfiatalabb alaktól a legidősebbig mindent, ami eszik a puszpángból, ráadásul tartamhatása van.

A kitinszintézis gátlók ennél a károsítónál csak nagyon korlátozott időszakban fejtenek ki megfelelő védelmet (peterakás idején esetleg). Idősebb hernyók ellen közismerten hatástalanok! A puszpángmolynál a fiatal hernyót, mivel levelek védelmében hámozgat, nem éri el. Tojások és lepkék elleni együttes védekezésre esetleg szóba jöhetnek (tojásrakás idején, amikor még a lepkék is repülnek) kitinszintézis gátló (pl: Dimilin 25 WP), piretroiddal kombinálva (pl:Decis Mega 50 EW).

A Bacillus thuringiensis készítmények (pl: Dipel ES) megint csak nagyon korlátozott időszakban fejtik ki hatásukat (fiatal hernyók ellen, amik védetten élnek, el sem éri őket a szer, mivel kontakt), és kijuttatva is nagyon rövid ideig őrzik meg hatékonyságukat (a zömük UV fényre bomlik).

A permetléhez ajánlott nedvesítőszert adni (jók a házi szerek is). Törekedni kell a teljes lombozat befedésére, a szövedékek között is, tehát a permetezőkészüléket minél nagyobb nyomáson kell üzemeltetni.
 

Tarrágás, bonitálás:

A bokrokat csak a legvégső esetben kell kivágni! Problémamentes kert nincs és igazából növény sem. Tarrágása esetén kell visszavágni a bokrot vagy bokrokat. Nem kell tőre metszeni, de a száraz részeket el kell távolítani, és ha nem zavaró, még ez alá is lehetne menni. A bokrot, amennyire lehet, ki kell tisztítani. A vegetációs időszakban megfelelő vízellátás mellett már 10-14 nap múlva lehet látni, hogy a bokrok elkezdenek hajtani, ha 6 héten belül nem hajtanak ki, akkor el lehet gondolkodni a kivágáson. A téli időszakban hosszabb időt kell adni a növényeknek, itt a határ a tavasz. Ha ekkor nem hajtanak ki, akkor jobb kivenni őket.

A növényeket alaposan át kell vizsgálni. Az ágakat szét kell hajtani és a levelek fonákát is meg kell nézni. A hernyók alkonyati óráktól aktívabbak, inkább éjjel esznek (tömeges jelenlét és zavarás esetén nappal is), ekkor könnyebb őket észrevenni. A bábokat kb. a hajtás felső egyharmadánál, sokszor a leveles és levéltelen rész határán lehet megtalálni. Fertőzött helyeken a nappali órákban jó néhány imágó a bokrokban bújik meg, a bokrok megmozgatásával fel lehet őket zavarni.
 

Védekezési javaslat:

Alkalmazott készítmények:

- MOSPILAN 20 SG rovarölő szer

- DECIS MEGA 50 EW rovarölő szer
 

Tervszerű, megelőzési javaslat:

Évente 8-10 alkalommal történő folyamatos (tavasztól-őszig tartó) védekezés.

Leel-Őssy Gábor (agrár-szakmérnök)





 

Kövessen minket a Facebookon is!