Helyi hírek 2014. május 19. 13:45

Arcok a piacról

Arcok a piacról
Jöhetnek frontok és női nevet viselő ciklonok, a félegyházi piacon kínált virágok színpompás, illatos szigetként őrzik a napfényt.

Második esztendeje foglalkozik virágok termesztésével és árusításával Tóth Rozália (28) jászszentlászlói őstermelő.

– Párommal közösen végezzük az összes munkát, ő már kicsivel korábban kezdte. Szeretjük a félegyházi piacot, jó, és még jobb lesz majd, ha megismernek bennünket az emberek. Emellett rendszeresen járunk Majsára is.

– Senki sem megy el úgy a pult előtt, hogy legalább egy pillantást ne vetne a virágokra. Hétről-hétre mindig van mit kínálni?

– Kora-tavasszal az árvácskával és a törökszegfűvel indítunk, majd a kardvirágok következnek. Ősszel a krizantém zárja a sort. Közben az egynyári virágok palántáit is áruljuk, és most kezdődik számunkra a burgonyaszezon.

– Gondolom, ősztől tavaszig sem unatkoznak.

– A párom az összes idejét a növényekre fordítja, én pedig a szabadidőm jelentős részét. Hiába idényjellegű termékek, állandó gondoskodást igényelnek. A magok elültetése után másfél hónapig fűteni kell, öntözni, figyelni, azután következik a kicserepezés. Fontos a megfelelő locsolás, a páratartalom, a hőmérséklet, a napfény, majd hirtelen virágba borul a fólia.

– A vásárlók konkrét elképzeléssel érkeznek, vagy inkább az első látásra szerelem a jellemző?

– Mindkettő előfordul. Főleg a látványra jönnek, megállnak, és elképzelik, hogy mutat majd a vázában, a kiskertben, vagy az erkélyen az a virág. Attól függ, milyennek látják a "kirakatot", úgy vásárolnak.

– Ha van a kertnek egy olyan szöglete, ahová csak délelőtt süt a Nap, oda mit ültessek?... Szoktak így jelentkezni a vevők?

– Mindent megkérdeznek, és mindent meg is válaszolok. Fontos, hogy megismerjék azt a növényt, amit megvesznek, és tisztában legyenek a tulajdonságaival. Mert attól, hogy hazaviszik és locsolják, még nem pipálhatják ki a gondoskodást. Tudni kell, hogy mennyire bírja a napfényt, mennyi vizet igényel. A virágok olyanok, mint a kis házi-kedvencek, szükségük van a törődésre, és szeretni kell őket.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!