• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • Titkok a levéltárból - Az Önkéntes Tűzoltó Egylet zászlóavatási ünnepsége 1898-ban   
Kultúra 2016. szeptember 4. 11:30

Titkok a levéltárból - Az Önkéntes Tűzoltó Egylet zászlóavatási ünnepsége 1898-ban   

Titkok a levéltárból - Az Önkéntes Tűzoltó Egylet zászlóavatási ünnepsége 1898-ban   
Az Önkéntes Tűzoltó Egylet 1893-ban alakult újjá Félegyházán. Ötéves eredményes működés után jutott el oda az intézmény, hogy zászlót készíttetett magának, „szimbólumául az egyetértésnek, összetartásnak s biztos zálogául a további fejlődésnek.” A városi közgyűlés örömmel fogadta a kezdeményezést és a zászlóavatást – egy népünnepéllyel összekötve – 1898. augusztus 20-án tartották meg.

A magyar hagyományok szerint a zászlók felavatói, szalagkötői mindig olyan hölgyek voltak, akik az adott településen köztiszeletben álltak, akik (szűkebb) hazájukért önként sokat tettek, akiknek honleányi érzelmeihez nem férhetett kétség. A zászlóanyai tisztre városunkban az előkelő földbirtokos, Szabó Sándor József feleségét, Sparszam Lujzát, az önkéntes tűzoltóság intézményének feltétlen támogatóját kérte fel az egylet.

A lángvörös damaszt-selyemből készült, dús rojtokkal és a sarkaiban bojtokkal díszített zászló arannyal való kihímzését helybeli hölgyek vállalták. A zászló egyik oldalát a tűzoltó jelvények ékesítették, a másik oldalon egy cserkoszorúban foglalva lehetett olvasni az egylet jelmondatát: „Közveszélyben tettre készen!”. A zászlórudat aranyozott tűzoltójelvényekkel körülvett lándzsa zárta le, csinos szalagtartóval kiegészítve.

Az ünnepélyes zászlóavatási ceremónia kezdeteként reggel 9 órakor 24 koszorús lány és ugyanannyi legény kísérte el a zászlóanyát az Ótemplomba, ahol Agócs János apát, esperes-plébános misét celebrált, majd megáldotta a zászlót. Az ünnepi aktus részeként a zászlószögeket helyére illesztvén különböző, a tűzoltókra áldást kérő, illetve őket buzdító jelmondatok hangzottak el, ezek közül az egyik így szólt: „Oltsatok el minden tüzet, csak a hazafiság és felebaráti szeretet tüzét ápoljátok!”. Ezután az ünnepség a Petőfi-ház előtt folytatódott, ahol Fazekas Kálmán egyleti alapító tag mondott beszédet, majd Ulrich István tűzoltó-főparancsnok (városi főjegyző) átvette a zászlót, s az önkéntes tűzoltók tisztikara a legénységgel együtt fogadalmat tett a zászlóra. Később az egyesület a városházán díszközgyűlést tartott, amelyet 150 fős gazdag bankett követett a Koronában. Délután tűzoltógyakorlatok és nagy népünnepély zárta a műsort.

A zászlóavatásra Móra Ferenc verset is írt, ezáltal is kifejezve a sokak lelkében élő tiszteletet és hálát azok iránt, akik díjtalanul, közérdekből a tűzoltás terhes és veszélyes munkájára vállalkoztak.

Ónodi Márta




 

Kövessen minket a Facebookon is!