Kultúra 2016. szeptember 11. 07:30

130 éve született dr. Szabó Kálmán régész, etnográfus

130 éve született dr. Szabó Kálmán régész, etnográfus
Dr. Szabó Kálmán a 20. századi Kecskemét tudományos és kulturális életének egyik legismertebb alakja volt; régész, etnográfus, a Városi Múzeum vezetője. Kiskunfélegyházán született 1886. szeptember 11-én és ott végezte az elemi és a középiskolát is. Az érettségi után a budapesti egyetem bölcsészkarán folytatta tanulmányait, majd átiratkozott a jogi karra, végül a kolozsvári egyetemen fejezte be tanulmányait. Kiskunfélegyházán kezdett dolgozni, majd néhány hónap után Kecskemétre került.

Irányításával a kecskeméti múzeum a két világháború közötti években rangos szakmai műhellyé vált és része volt a város korabeli kulturális életében is. 1926-ban itt rendezték meg a Múzeumok és Könyvtárak Szövetségének kongresszusát, valamint a Magyar Régészeti Társulat és a Magyar Néprajzi Társaság vándorgyűlését.

1944-45 nagy törést jelentett az életében: a múzeum értékes anyaga elpusztult a mentésre kijelölt koháryszentlőrinci épületben, amelyet gyújtóbomba-találat ért. A megmentett anyag és a múzeum épülete 1945-46-ban szenvedett további károkat, amikor szovjet autójavító műhely és baromfikeltető működött benne.

A háború utáni években méltánytalanul mellőzték, csak 1951 után alkalmazták a kecskeméti múzeumban részfoglalkozású kutatóként. Sokat tett az elpusztult gyűjteményegyüttesek pótlásáért és folytatta tudományos munkáját is, amelynek eredményeként több újabb publikációja született, gyűjtései és kéziratai a Néprajzi Múzeum Ethnologiai Adattárába is bekerültek. 1963. november 22-én halt meg Kecskeméten.
 

Székelyné Kőrösi Ilona





 

Kövessen minket a Facebookon is!