Helyi hírek 2014. május 19. 16:05

A jégverés megelőzhető

Képgaléria
Nem kímélte az elmúlt hetek időjárása Kiskunfélegyházát és térségét sem. A heves esőzés és a szél mellett a jégverés is „meglátogatta” az ültetvényeket, jelentős kárt okozott a zöldségesekben, gyümölcsösökben. A szakemberek szerint pedig a károk minimálisra csökkenthetők, a jégeső-elhárító rendszer kiépítésével. A rendszer kiépítéséhez már 2012-ben hozzákezdtek, de félbeszakadt. Összefogással teljessé lehetne tenni a rendszert, amely a nagyobb ültetvényeket éppúgy megóvná a jégveréstől, mint a kiskertek tulajdonosait.

 

 

Félegyházán a jégeső-elhárítórendszer kialakítása érdekében 2012-ben hívtak össze egy egyeztető megbeszélést a termelőkkel. Ekkor ismertették annak a talajgenerátornak a működését, amellyel megakadályozható, illetve minimálisra csökkenthető a jégkár. A megbeszélésen nagy volt az érdeklődés. Ám, a védekezéshez szükséges talajgenerátort végül csak a Kiskunfélegyházi Hegyközség és a Marillen Kft. szerezte be, és üzemelteti azóta is. Az ő tapasztalataik szerint az idei jégesők a generátorok környezetében nem okoztak kárt.

A város térségének teljes védettségét azonban az nyújthatná, ha a szakértők által meghatározott pontokon még legalább három készüléket telepítenének. Éppen ezért szükség lenne arra, hogy a gazdálkodók, a zöldség- és gyümölcs termelők fogjanak össze annak érdekében, hogy a nagy károkat okozó jégveréseket elkerülje a város.

Két évvel ezelőtt az önkormányzat is ajánlatot tett egy berendezés megvásárlására. Ezt azonban a város, gazdasági helyzete miatt, eddig nem tudta megvalósítani. Balla László alpolgármester az üggyel kapcsolatosan elmondta: az elképzelést jónak és támogatandónak tartják, és amint a pénzügyi keretek engedik, megvásárolják a védekezéshez szükséges talajgenerátort.

A teljes védettséghez azonban még két készülékre lenne szükség. Ezért is kezdeményezi újra Buszlai István, hogy fogjanak össze a térség termelői. Teszi ezt azért is, mert Bács-Kiskun megyében 13 településen, köztük Kiskunmajsán, Lajosmizsén és Kiskőrösön, illetve térségében már kialakították a rendszert. Az itt szerzett tapasztalatok alapján elmondható, hogy optimális lefedettség esetén 70 százalékos kárcsökkentés érhető el.

A talajgenerátorok működtetése természetesen pénzbe kerül. De ehhez a karbantartáson kívül, egy napi 24 órás, meteorológiai riasztást is megkapnak az üzemeltetők, amely segíti a biztonságos védekezést.

 

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!