Helyi hírek 2016. szeptember 8. 11:30

A magyar bérekből nem lehet megélni, állítja az LMP

Képgaléria
A magyar bérekből nem lehet megélni, állítja az LMP
Többek között a bérválság kérdésköréről tartott sajtótájékoztatót Kiskunfélegyházán a városi kórház előtt szeptember 7-én Szél Bernadett az LMP társelnöke, Ikotity István országgyűlési képviselő és Kiss Kálmán a párt megyei elnökségének tagja.

– Az országot járva mindenütt azt érzékeljük, hogy az emberek úgy értékelik, hogy bérválság van. Úgy érzik, nem tudnak a bérekből megélni, nem tudnak egyről a kettőre jutni. Ez azzal jár, hogy városrészeket látunk kiürülni, nagyon sokan elmennek külföldre. A legnagyobb probléma szerintünk az, hogy a kormány nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel – fejtette ki a sajtótájékoztatón Szél Bernadett.

– Az LMP azt látja, hogy a párt által benyújtott öt pontos akcióterv képes lenne hatékonyan és gyorsan rendezni ezt a helyzetet. Ennek egyik pontja, az adórendszer megváltoztatása. Ez azért fontos, mert ma Magyarországon mindenki, aki az átlagbér alatt keres, rosszul jár. Mi olyan adórendszert javaslunk, amely több kulccsal dolgozik, és mindenki, aki minimálbéren, vagy átlagbéren él, több tízezer forinttal többet tudna megtartani nettó fizetéséből. A szakképzés forrásait is bővíteni kell. Azt is látni kell, hogy nagyon sokba kerül egy embert foglalkoztatni, és ez nem maradhat így. Csökkenteni kell az élő munkára háruló terheket. Emellett szükség van egy szociális bérlakás rendszerre is – tette hozzá az LMP társelnöke.

Ikotity István így fogalmazott: – Olyan helyzetben vagyunk, amikor jelentős munkanélküliség van, ugyanakkor kereslet jelentkezik a munkaerőre is. Az látszik, hogy nem találja meg egymást a kereslet és a kínálat. Azt gondolja a kormány, hogy ezt úgy lehet orvosolni, hogy soha nem látott átalakításba kezd a szakképzés terén. Ez az átalakítás egy olyan kapkodásban teljesedett ki, hogy egy héttel a tanévkezdés előtt még nem tudták a szakgimnáziumok tanárai, hogy mit fognak tanítani. A valós megoldás az LMP szerint az lenne, ha a kormány kidolgozna egy jól átgondolt koncepciót arra vonatkozóan, hogyan lehetne hazahozni azt a több százezer jól képzett magyar munkást, akik elmentek külföldre.

s. r.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!