Helyi hírek 2016. szeptember 9. 09:30

Szakértői bizonyítás közjegyzői eljárásban

Szakértői bizonyítás közjegyzői eljárásban
A fogyasztó, ha szerződéses jogviszonyba kerül egy gazdálkodó szervezettel, legyen az egy biztosító, egy építőipari vállalkozás, vagy egy áruházlánc, akkor szinte mindig kiszolgáltatott helyzetbe kerül, hiszen a másik oldalon olyan fél áll, aki mind gazdasági erejénél, mind tapasztalatánál, szakértelménél fogva előnyösebb helyzetben van nála. Ebből adódóan a fogyasztó jogérvényesítése egy esetleges vitatott helyzetben bonyolult, hosszadalmas, és igen költséges lehet.

Ugyanakkor van egy lehetőség, ami rendelkezésre áll a fogyasztók számára, ha nem kívánnak perbe bonyolódni a vállalkozással, ez pedig a közjegyző eljárásában kirendelt igazságügyi szakértő, vagy közjegyző által lefolytatott előzetes bizonyítási eljárás. Az ezen eljárásban keletkezett bizonyíték ugyanolyan bizonyító erővel rendelkezik, mintha a bizonyítást bírósági perben folytatták volna le.

Igazságügyi szakértő kirendelése iránti kérelemnek pl. akkor lehet helye, ha az ügyfélnek összetörték az autóját, de a biztosító a kártérítés összegének kifizetését megtagadja azzal, hogy a bekövetkezett sérülés a törésképek alapján nem azonosítható. Ebben az esetben az ügyfél jogainak megóvása érdekében szakértő kirendelését kérheti abból a célból, hogy a kár mértékét, az ok-okozati összefüggést és egyéb, az általa relevánsnak tartott kérdésekre a szakértő szakvéleményt adjon.

Az ügyfél még mielőtt megindítaná a pert, ilyen bizonyíték, vagy szakértői vélemény birtokában jó eséllyel kezdeményezhet peren kívüli egyezséget a biztosítónál, elkerülve ezáltal egy hosszadalmas és költséges pereskedést. (bővebben a témáról: http://kozjegyzo-kiskunfelegyhaza.hu/)

 

Dr. Csonka Péter
közjegyző




 

Kövessen minket a Facebookon is!