Helyi hírek 2016. szeptember 14. 17:30

Munkáimban valami ősi bölcsességet szeretnék felidézni

Képgaléria
Munkáimban valami ősi bölcsességet szeretnék felidézni
A Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában nyílt meg Csille Márti nemezes iparművész „Pihenőtér” című kiállítása. A melegséget sugárzó, különleges formavilágú alkotásokat Rosta Ferenc művésztanár ajánlotta a művészetpártolók figyelmébe. A tárlat október 3-áig látogatható.

Megnyitójában Rosta Ferenc felidézte Csille Márti képzőművészeti fejlődését a kezdeti, gimnáziumi évektől a mai napig, amikor már a műfaj legjobbjai között tartják számon. Kifejtette: Márti diákként, majd szárnybontogató képzőművészként minden műfajba belekóstolt. A rajzfilmezéstől a kerámiáig minden érdekelte. Végül annál az anyagnál kötött ki, amely annyira jellemző rá, a nemeznél. Ez az ősi anyag rabul ejtette, és mára már e műfaj legjobbjai közé tartozik.

Csille Márti egy korábbi írásában így vallott munkásságáról. "Felfrissítő élmény nap, mint nap felismerni és tapasztalni az anyag-hordozta energiákat. Munkáimban az archaikusságot, valami ősi bölcsességet szeretnék felidézni, úgy, hogy a mindennapi létünkbe beépülve, a föld, a természet, az ünnep erejét hordozzák, és használójuk, tulajdonosuk számára kapaszkodót, belső biztonságot adjanak. Motívumaimat egyetemes történetünkből, a földből, a vízből, a fákból és más útjainkból gyűjtöttem össze. Jelképek, amikben magamra találok, magamat hordozom, részben néprajzi jellegűek, részben a művészet különböző rétegeiből bukkannak fel. Azt hiszem földközelben élek itt a huszonegyedik század elején, egy újraéledő technikán gyakorlatozva végig a nekem szánt ösvényeket."

s. r.



 

Kövessen minket a Facebookon is!