Kultúra 2014. május 20. 07:01

Helyi értékek a Városalapítók Napján

Helyi értékek a Városalapítók Napján
A Magyar Országgyűlés idén februárban országos emléknappá nyilvánította május 6-át, az 1745-ben történt jászkun önmegváltás, a Redemptio tiszteletére. Ezen a napon írta alá ugyanis Mária Terézia 1745-ben a jászkunok 1702-ben elveszített kiváltságainak visszaadásáról szóló okmányt.

A kiskunfélegyházi képviselőtestület még 2000-ben döntött arról, hogy minden évben május 24-én, illetve az azt követő legközelebbi hétvégén megrendezik a Városalapítók Napját. Félegyháza arra a történelmi dátumra emlékezünk - 1745. május 24.-, amikor a redempciót engedélyező kiváltságlevelet Mária Terézia királynő a Jászkun kerület legfőbb bírájának, Magyarország nádorának átadta. Ezen a napon vették át ugyanis a nádortól a jászkunok képviselői a szabadságot jelentő rendeletet.

Ahhoz, hogy e változás jelentőségét a késői utókor érzékelhesse, a török megszállás idejéig kell visszatekinteni. 1526-ban az addigi település teljesen elpusztult, majd 200 évig tartó lakatlan csönd borult a helyén álló pusztára. 1743-ban kezdődött el a betelepülés, amikor a Jászságból, a Kunságból, és az ország más vidékeiről érkezők itt találtak új otthont maguknak. 1745-ben a Jászkun Kerület egyik településeként vett részt a község a jászkun redemptióban, s nyert igazgatási és jogszolgáltatási önkormányzatot, továbbá szabadparaszti jogállást.

Idén május 24-én és 25-én ünnepli Kiskunfélegyháza a Városalapítók Napját, amit a hagyomány szerint mazsorett fesztivál, kulturális és szórakoztató műsorok egész sora színesít. Újdonságként jelenik meg viszont a Kiskun Múzeum, a Testvérvárosi Egyesület és a Kiskun Múzeum Baráti Köre összefogásával, pályázati forrásból megrendezett Hungaricum nap, amelynek kiemelt célja a helyi értékek bemutatása.

Mészáros Márta múzeumigazgató elmondta, hogy kiállítás keretében bemutatják a képviselőtestület döntése értelmében a helyi értéktárba már bekerült értékeket, és azokat is, amelyekről még ez után születik döntés. Külön figyelmet kapnak a Félegyházához kötődő, napjainkban is elérhető jó minőségű élelmiszerek. Ilyen például a Selb pincészet Petőfi bora, vagy Móra cuvéeje, a Félegyházi Torma, a Félegyházi kenyér, a Félegyházi tej, a Kunság Éden, a Józsa szóda termékei, a Jó-rétes réteslapjai, a Marillen Kft. gyümölcs-sűrítményei és -darái, a helyi méhész egyesület, vagy kecskesajt készítők termékei…. Emellett törekszenek arra, hogy minél több hungaricumot is bemutassanak a pálinkától, a gyulai és a csabai kolbászon, a Béres-cseppen át a Zsolnai és a Herendi porcelánig. A rendezvényen a Testvérvárosi Egyesület meghívott külföldi vendégei is bemutatkoznak.
A nap zárása a X. helyismereti vetélkedőn részt vett csapatok által készített Örökségtablókból nyíló kiállítás lesz, amiből az is kiderül, hogy mit tartanak éréknek a félegyházi diákok.

T. T.

Fotó: A jászkun redemptio diplomája, 1745. május 6. Kiadta: Mária Terézia (Forrás: internet)

Kövessen minket a Facebookon is!