Gazdaság 2016. szeptember 10. 08:15 Forrás: MTI

600 milliárdos fejlesztés

600 milliárdos fejlesztés
A Mercedes-Benz mintegy 600 milliárd forint értékű fejlesztést valósít meg a közeljövőben Magyarországon - mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter Budapesten, Hartmut Schickkel, a Daimler Buses vezetőjével és Jörg Schmidttel, a Mercedes-Benz Hungária Kft. vezetőjével folytatott megbeszélését követően a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint. A cég ezenkívül jelentős szerepet vállal a magyarországi buszgyártás megerősítésében, illetve az elektromos autók magyarországi elterjesztésében - tették hozzá. 

Varga Mihály a találkozó után úgy fogalmazott: büszke arra, hogy a világ egyik legsikeresebb autógyártó cége hosszú távú partnerként tekint Magyarországra. Kecskeméten egymilliárd eurós (313 milliárd forintos) beruházásból épül meg a Mercedes új gyára, amely 2500 embernek ad munkát, 185 milliárd forintból új generációs kompakt autók gyártásával bővítik a jelenlegi üzem tevékenységét. 80 milliárd forintos fejlesztés eredményeként pedig új karosszériagyártó egységet, illetve 4 milliárd forintból logisztikai bázist is építenek. 

A tárcavezető szerint azt, hogy a Mercedes hosszútávra tervez, az is jelzi, hogy bérlakás-programot indított és bekapcsolódott a magyarországi duális képzésbe, illetve kutatás-fejlesztésbe. Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormány jelentős energetikai és úthálózati fejlesztéseket indít Kecskeméten és térségében a Mercedes-gyár zavartalan energiaellátásának biztosítása, illetve az üzem és az M5-ös autópálya összeköttetésének további javítása céljából.  

A Daimler és Magyarország az oktatási és kutatási együttműködést is még szorosabbra fűzi, ehhez jó alapot teremt, hogy a kabinet a 2014-2020-as időszakban megduplázta a kutatás-fejlesztésre fordítandó forrásokat. 

A közlemény szerint a tárcavezető példaértékűnek nevezte az ITK Holding Zrt. és az EvoBus Hungária Kft. nemrég bejelentett együttműködését, amelynek eredményeként Mercedes alvázakra szerelnek magyar fejlesztésű elővárosi és helyközi autóbuszokat Debrecenben.  

A nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly 3,4 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el az egy évvel korábbi 2,8 milliárd euró után. A vállalat adózott eredménye 65,8 millió euró volt 2015-ben a 2014-es 63,8 millió euró után.




 

Kövessen minket a Facebookon is!