Helyi hírek 2016. szeptember 9. 15:00

A libafesztivál ünnep a nagyközönségnek, szakmai felkészülés az ágazatban dolgozóknak

Képgaléria
A libafesztivál ünnep a nagyközönségnek, szakmai felkészülés az ágazatban dolgozóknak
A kiskunfélegyházi Libafesztiválnak elmaradhatatlan része az Integrál Zrt. által megszervezett szakmai tanácskozás. Szeptember 9-én délelőtt a városháza dísztermében jöttek össze a tenyésztők, feldolgozók, és az értékesítéssel foglalkozó szakemberek, hogy az integrátor céggel közösen megbeszéljék az ágazat aktuális kérdéseit, a szárnyasok tartásának, piacra jutásának lehetőségeit.

A tanácskozás résztvevőit Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte. A térség országgyűlési képviselője az ágazatban dolgozók munkáját elismerve és méltatva, dr. Halász Anna címzetes egyetemi tanár támogató ajánlását ismertette, miszerint a hízott vízi szárnyas termékeket Magyarország a nemzeti értékek között, és azon belül is a Hungarikumok Gyűjteményében tartsa nyílván: „A magyar víziszárnyas-termékek (liba- és kacsamáj, illetve húsrészeik) a hagyományos magyar mezőgazdasági termelési kultúra részének tekintendők. Előállításukhoz több évszázados hagyomány kötődik. A vízi szárnyasok tömése rendkívül munkaigényes feladat, s olyan különleges szakértelmet, odafigyelést igényel, amely csaknem példanélküli a haszonállatok tartásában. Mindezzel olyan értékes termék állítható elő, amely magas minősége és gasztronómiai kiválósága miatt a magyar konyhakultúra egyik legkiemelkedőbb szimbólumának számít. Az általunk megtermelt liba- és kacsamáj, valamint az ízletes húsrészek nem- csak a nemzeti gasztronómiai értékeinket gyarapítják, hanem egyúttal keresett exportcikkek is.”

A város nevében Balla László alpolgármester köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök vezérigazgatója ismerősként üdvözölte a jelenlévő termelőket, az ágazat munkáját segítő cégek munkatársait. Kifejtette, hogy reményei szerint az idei, tudományos igényű tanácskozás is nagymértékben hozzájárul a szárnyasok minél korszerűbb és hatékonyabb tartásához, feldolgozásához, az értékesítési lehetőségek növeléséhez.  

Az előadássorozat első előadója dr. Feldman Zsolt, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár volt, aki az ágazat helyzetéről adott összefoglalót, és ismertette azokat a kormányzati törekvéseket, amelyek a szárnyasok tartásával, feldolgozásával és értékesítésével foglalkozókat segíthetik az elkövetkező időszakban.

A konferenciát kötetlen szakmai beszélgetés zárta.

 

s. r.

Kövessen minket a Facebookon is!