Helyi hírek 2016. szeptember 12. 09:30

"Lencsevégen" - fotókiálítás a múzeumban

Képgaléria
"Lencsevégen" - fotókiálítás a múzeumban
Brunner László emlékére nyílt fotókiállítás és családtörténeti tárlat „Lencsevégen a világ” címmel szeptember 10-én, szombaton, 10 órakor a Kiskun Múzeumban. A megjelenteket Mészáros Márta múzeumigazgató köszöntötte, majd Mezősi Ági fotográfus nyitotta meg a tárlatot, aki szerint "Egy fotó attól jó és attól talál befogadó közönségre, ha szívből és őszintén készítik. Amikor az alkotó beletesz magából is egy darabot. Ezt a néző megérzi."

Brunner László fiatal kora óta fotózott, Első képeit egyszerű kis géppel, ismert, neves színészek fotóiról készítette, amelyek sokszorosításával és értékesítésével folyamatosan tudta bővíteni a fotózáshoz szükséges eszközöket. Középiskolásként biciklivel járta a tanyavilágot, lefotózta az egyszerű embereket. A képek eladásával szintén némi keresethez jutott. Így jobb fényképezőgépet, filmfelvevőt tudott vásárolni, hosszú évek alatt teljes fotólaboratóriumot tudott összeállítani. 

Az évek folyamán már megszerzett gyakorlattal amatőr fotósként ugyan, de profi módon tudta lencsevégre kapni a művészeket, és felvételeiből a saját kis laboratóriumában színvonalas portrékat készített. Azaz, a filmeket előhívta, a jó felvételekről sokszoros nagyításokat készített, a papírképeket előhívta, szükség esetén retusálta. A képek pedig szaporodtak, miután a jazz szerelmesévé vált - szinte minden hazai jazzkoncerten részt vett, sőt -  egyik barátja tartós külföldi kiküldetése alatt - néhány külföldi jazzkoncerten is.

Az ezekben az években készített fekete-fehér fotói nagyszerűen mutatják meg, hogy a színek nélkül csak a lényeget látjuk. A fényekre, formára, arckifejezésekre helyezi a hangsúlyt, sok képén erős kontrasztot használt, ezzel emelve ki mondanivalóját. Bár ő már nincs köztünk, képei mégis beszélnek helyette, mi pedig értjük mit akar velük mondani. Ha megállunk előttük és elmerülünk bennük, akkor szinte hallható a zene, a jazz, érezhetjük azt a hangulatot ami ezeken a koncerteken, ezekben bárokban lehetett. Szinte érezni a szivar- és cigarettafüst illatát - mondta a kiállításmegnyitón Mezősi Ági. Márpedig neki hihetünk. Hiszen ugyanazt a "nyelvet" beszéli, mint Brunner László: a fényképezőgépen túlról nézi a világot. 

A kiállítás október 10-éig látogatható.




 

Kövessen minket a Facebookon is!