Egészségügy 2016. szeptember 13. 09:30 Forrás: faktor.hu

Új rendszert vezetnek be, órákig várhatunk a háziorvosnál

Új rendszert vezetnek be, órákig várhatunk a háziorvosnál
Nem szabadulunk majd könnyen a rendelőből. Jönnek az újfajta törzskartonok, ami miatt rengeteg kérdésre kell majd válaszolnunk a háziorvosnál. Sokkal többre, mint eddig.

A doktor érdeklődhet családi állapotunkról és iskolai végzettségünkről, de ami ennél is meglepőbb, hogy saját egészségi állapot szubjektív megítélésére is rákérdezhet. Az is kérdés lehet, hogy az orvoslátogatást követő 30 napban le akarjuk-e tenni a cigit, vagy hogy milyen gyakran eszünk mondjuk gyümölcsöt.

A faggatást a gyerekek se ússzák meg: várhatóan a házi gyerekorvosoknál is jócskán kibővül a kérdések repertoárja. A Pénzcentrum szerint a kérdőívek kitöltése komoly feladat, akár fél órába is beletelhet, mire az összes kérdésen átrágja magát a beteg és háziorvosa.
 

Mit szólnak az orvosok?

Ez azt jelenti, hogyha sokan vannak előttünk a rendelőben, akkor órákig várhatunk. Nyilatkozott egy olyan orvos is, aki nem hajlandó megvárakoztatni betegeit. Egy rendelési idő alatt 50-80 beteget látunk el. Erre egyszerűen nincs idő! - mondta az egyelőre szabályozatlan rendszerről egy háziorvos.
Ha minden beteg kikérdezésére fél órát szánok, ki fog gyógyítani?! Rendelési időben erre fizikailag nincs lehetőség, azon túl pedig hogy rendeljem oda a beteget? A tervezet szerint az orvosoknak meghatározott számú törzskarton kitöltése után pluszpénz járna.
 

Miért van erre szükség?

A Faktor ez Emberi Erőforrások Minisztériumánál érdeklődött az újításról. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság szerint a kormány célja az, hogy az emberek állapota javuljon, és egészségesebbek legyenek, a betegségek kiszűrésében pedig a háziorvosoknak van nagy szerepe. Ezért aztán a törzskartonok célja az, hogy a háziorvosok minél több lehetséges rizikófaktort kiderítsenek, és felmérjék az emberek szokásait. Azt viszont még nem tudni, hogy ez a változás mikor lép életbe, de a törzskartonra vonatkozó szabályozást december 31-éig kell kidolgozni.
 

Kövessen minket a Facebookon is!