Helyi hírek 2016. szeptember 13. 07:30

Ön kérdez – a polgármester válaszol

Ön kérdez – a polgármester válaszol
Ön kérdez, a polgármester válaszol! című rovatunkba folyamatosan érkeznek olvasóink kérdései, amelyekre az érintettek minden esetben írásos választ kapnak Csányi József polgármestertől. Néhány közérdekű témára lapunk hasábjain is kitérünk. Ezúttal Nagy Róbert kérdését és a rá adott választ olvashatják.


Gazdasági fejlődés

Nagy Róbert: – A kecskeméti Mercedes gyár első üteméből városunk nem igazán tudott profitálni legjobb tudomásom szerint. Városunk és az autópálya közelsége lehetőséget adna komolyabb szerepvállalásra is a régió legnagyobb autógyárának kiszolgálása érdekében.

Nemrég hivatalosan is bejelentették Kecskemét 2-t, azaz egy új gyár és hozzá tartozó ipari park építését. Ez legszerényebb becslések szerint is plusz 2500 fős munkaerő bővülést fog jelenteni. Úgy gondolom, ez jó pár évig a legnagyobb lehetősége nem csak a régiónak, hanem városunknak is, hogy profitálhasson e döntés következményeinek előnyeiből.

Mik a félegyházi önkormányzat konkrét stratégiai tervei, hogy a város kedvező fekvését, közelségét minél jobban gazdasági fejlődésünk szolgálatába állíthassa? Mire gondolok pl.: 5-ös út felújítása, bővítése, kerékpárút építése Városföldig (onnét már kész tovább Kecskemétig). Lakásépítés, leendő - és meglévő - munkaerő támogatott helyi lakhatósága (Kecskemét drága, és telített). Az itt letelepülő családok városunk gazdasági fellendülésének alapját képeznék. Beszállítók félegyházi ipari parkba csábítása, ezzel plusz munkahelyek teremtése (az autópálya közelebb van Félegyházához, mint Kecskeméthez), -Gyakoribb buszközlekedés városaink között, vagy akár elővárosi vonatközlekedés. Helyi infrastruktúra fejlesztése, városiasodás fellendítése, stb...
 

Csányi József polgármester válasza:

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának igen fontos a helyi ipar fejlesztése, éppen ezért az elmúlt időszakban is kiemelten figyeltünk arra, hogy az itt lévő vállalkozásoknak minél kedvezőbb gazdasági környezetet tudjuk biztosítani. Ennek egyik eredménye, hogy az itt megtalálható vállalkozások közül többen is területeket vásároltak a volt laktanya területén kialakított ipari parkban. Jelen állapot szerint az ipari park mintegy 90 százalékban megtelt, éppen ezért az ipari területek fejlesztésére az önkormányzat további területek bevonását tervezi, amelyekre pályázatot kíván benyújtani megközelítőleg 1,5 milliárd forint értékben. A pályázat célja egy olyan iparterület kialakítása, ahol a kezelőutak és a beruházásokhoz szükséges infrastruktúra (víz, gáz, elektromos hálózat, telekommunikációs hálózat) rendelkezésre álljanak.

Mindemellett fontosnak tartjuk, hogy az iparterületek fejlesztése mellett a város megfelelően képzett munkaerővel is rendelkezzen. Éppen ezért az elmúlt időszakban a városunkban található szakközépiskolákkal még szorosabb együttműködést alakítottunk ki, amely keretében a régről ismert duális képzés fejlesztését irányoztuk elő. Ennek alapja, hogy legyenek olyan helyi vállalkozások, melyek a szakoktatásban résztvevő diákok számára szakmai gyakorlatot tudnak biztosítani. Az elmúlt időszakban komoly figyelmet fordítottunk arra, hogy a szakiskolákban olyan szakképzések induljanak, mely képzésekben résztvevők a későbbiekben el tudnak helyezkedni a környékbeli vállalkozásoknál. Kiemelném az autóiparhoz kapcsolódó képzéseket, villanyszerelő képzést, cukrász, pék, minőségbiztosító képzéseket, stb.

Továbbá kiemelt figyelmet kell arra is fordítanunk, hogy a városban élők és dolgozók számára megfelelő egészségügyi szolgáltatást tudjunk nyújtani. Ennek keretében tavaly októberben indult el egy 1,3 milliárd forintos kórházberuházás, melyet reményeink szerint hamarosan átadhatunk a helybeli lakosoknak.

Mint azt Ön is leírta, fontos szerepe van a várost érintő infrastrukturális fejlesztéseknek, illetve a városkép kialakításához egy városépítő koncepciónak. Ezt szolgálja az a beruházás csomag, amit az elkövetkező időszakban szeretnénk megvalósítani Zöldváros Program néven. Ez tartalmazza a Petőfi tér, Béke tér, Kossuth utca parkosítása és felújítása mellett a rendelkezésre álló sporttelepek fejlesztését, szabadidős tevékenységek kibővítésével (lovas, kutyás sportok támogatása, kosárlabda pálya építése, stb.

Mindemellett természetesen fontos a közlekedési utak fejlesztése is, éppen ezért terveink között szerepel a Csanyi úttal párhuzamosan a Szentesi úton Kiskunfélegyháza déli elkerülő szakaszig kerékpárút megépítése, illetve a Bercsényi utca teljes szakaszán kerékpárút megépítése. A városhatáron kívüli akár Kecskeméttel összekötő utak és kerékpárutak építésével és felújításával kapcsolatosan jelenleg keressük a pályázati lehetőségeket.


Továbbra is várjuk a kérdéseket az [email protected] email címen, vagy a Félegyházi Közlöny postacímre (6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth Lajos utca 10.) Amennyiben írásos választ vár, feltétlenül tüntesse fel pontos nevét és levelezési címét! Ha nem szeretné, hogy neve nyilvánosságra kerüljön, jelöljön meg jeligét!




 

Kövessen minket a Facebookon is!