Helyi hírek 2016. szeptember 15. 17:30

Ilona néniék szerint helyre lehet állítani a puszpángmolyok okozta kárt

Képgaléria
Ilona néniék szerint helyre lehet állítani a puszpángmolyok okozta kárt
A közelmúltban adtunk hírt arról, hogy a selyemfényű puszpángmolyok soha nem látott pusztítást végeznek városszerte a bukszusfélékből kialakított sövényekben. Írásunkat olvasva Kristóf Jenőné megkereste szerkesztőségünket, és elmondta, hogy az ő általuk telepített sövényt már az elmúlt évben megtámadták a kártevők. Menthetetlennek tűnt, de mégis sikerült életre kelteni minden bokrot, módszerüket pedig szívesen megosztják a nyilvánossággal.

Ilona néni férjével együtt hihetetlen szorgossággal és odafigyeléssel gondozzák Városkert utcai kertjüket. A konyhakert művelése mellett ügyelnek a gyümölcsfákra, a szőlőültetvényre, a fenyőkre és dísznövényeikre is. Az utcafront melletti bukszus sövényükre különösen büszkék voltak. Másfél méteres magasságával, szabályosságával, harsány zöld felületével gyönyörködtette az arra járókat éppúgy, mint gazdáit. 2015 szeptemberében azonban egyik napról a másikra leszáradtak a levelek, úgy tűnt kipusztult valamennyi. Mint kiderült, a kárt a selyemfényű puszpángmolyok okozták. Jenő bácsi és Ilonka néni azonban úgy döntöttek, megpróbálják megmenteni és életre kelteni portájuk díszeit. Meg is tették.

Módszerük a következő volt: valamennyi elszáradt levelű ágat tövig visszavágtak, a nyesedéket pedig elégették. A bukszusok bizonyítékot adva életerejükről, idén új hajtásokat hoztak. Gondozóik pedig folyamatosan figyelik, hogy mikor jelennek meg újabb kártevők. A legveszélyesebb - augusztus végi, szeptemberi - időszakban nyolcnaponta permetezik rovarölővel (Bi 58-al és Flivollal). Módszerük sikeresnek bizonyult, minden tövet megmentettek, és reményeik szerint jövőre már ismét összefüggő, arányosan metszett sövénysor díszíti kertjük szélét.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!