Helyi hírek 2016. szeptember 15. 07:30

Romákkal a romákért

Képgaléria
Romákkal a romákért
Idén szeptembertől Kiskunfélegyházán is elindult az a program, amelynek nyomán belátható időn belül jelentős előrelépést remélnek a helyi roma közösség felzárkóztatásában. Erre komoly reményt adnak a mintaprogram kiskunhalasi tapasztalatai, ahol egy év alatt jelentősen csökkent a roma gyerekek igazolatlan távollétének száma az oktatási intézményekből, és észrevehetően javultak az oktatási-nevelési lemorzsolódás adatai is.

Mint azt a félegyházi program koordinátora, Salma Ferencné Betty elmondta, az ottani alpolgármester, Szűcs Csaba ötlete nyomán Kiskunhalason már kipróbált, és most Félegyházára adaptált program keretében az oktatási intézményekben, közvetlenül a családoknál, valamint utcabizalmi hálózat keretében egyaránt jelentős segítséget nyújtanak a roma közösség tagjainak a közfoglalkoztatás keretében dolgozó szociális segítők.  

– A következő fél évben 20 fővel veszünk részt a mintaprogram megvalósításában, amelynek középpontjában rászoruló, jelentős részben roma családok állnak. A folyamat három fő pillérre épül. Intézményi szociális segítők teljesítenek szolgálatot több félegyházi iskolában, így a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában, a Kossuth Lajos Szakközépiskolában, a Darvas József és a József Attila Általános Iskolában. Az úgynevezett utcafrontosok a romák és nem romák konfliktusmentes együttélésén, az utcakép, a személyi higiénia megerősítésén dolgoznak. Egy másik csoport a családokat segíti olyan élethelyzetekben, mint például a gyermekek közösségbe való szoktatása, integrálása, a közösségi lét szabályainak elsajátítása. Mivel e körben jellemzően gyermeknek van gyermeke, sok esetben nincs kitől megtanulni ezeket a szükséges és elégséges hétköznapi praktikákat. Ennek híján pedig nagyon kevés esély van arra, hogy a hátrányból induló gyermekek felzárkózzanak kortársaikhoz. Sok esetben olyan, másoknak evidenciának tűnő problémákkal találkozunk, mint például a gyermek időjárásnak megfelelő öltöztetése. Ilyenkor utánajárunk az okoknak, és segítünk azok megoldásában legyen szó anyagi, vagy mentális természetű kérdésről. Nem ritkán elegendőnek bizonyul az is, hogy egy-egy hétköznapi élethelyzetre olyan választ tudunk mutatni, amivel a szülő tapasztalat híján nem rendelkezik. Tesszük ezt mindig a szeretet hangján, segítő szándékkal. Miután ilyen tapasztalatok birtokában az érintettek mindennapjai élhetőbbé válnak, mintájuk pozitív változásokat indíthat el a közösségben is – mutatott rá a program koordinátora.

A félegyházi mintaprogram egyelőre fél évig tart. A 20 főből 19-en – a koordinátor kivételével – maguk is a roma közösség tagjai, akik vállalták, hogy ez idő alatt munka mellett szociális végzettséget is szereznek. Olyan romák ők, akik máris példát mutatnak azzal, hogy nem csak dolgozni és tanulni akarnak, de segíteni is készek a közösség rászoruló tagjainak. Salmáné Betty szerint ők lesznek a program leghitelesebb indikátorai.

Fél év múlva tehát húsz szakember áll majd készen, hogy megszerzett gyakorlati és elméleti tapasztalatait a félegyházi roma közösség javára fordítsa. S ha a következő hat hónap ennek létjogosultságát igazolja, ők lehetnek az alappillérei a folytatásként már három évesre tervezett programnak. Mindehhez minden segítséget megkapnak az önkormányzattól és a roma önkormányzattól, a kiskunhalasi tapasztaltabb kollégáktól, és szakmai tanácsokkal mögöttük áll dr. Kása Zsuzsanna, a félegyházi tankerület vezetője is.

Salmáné Betty hangsúlyozza: nem csak a romákra terjed ki a segítő hálózat óvó tekintete, hanem bármilyen nehézséggel küzdő gyermeket és családját is védőszárnyaik alá vesznek. Reményeik szerint ezáltal segíteni tudnak egy tanult, iskolázott generáció kinevelésében, amelynek tagjai példaértékű életúttal motiválhatják a közösséget. A szakember szerint a jelenlegi program a romák társadalomba való integrálásának, értékeit őrző és tisztelő, sikeres közösséggé válásának előszobája lehet.

Így legyen!
 

Tóth Timea


Fotó: korábbi felvételek




 

Kövessen minket a Facebookon is!