Helyi hírek 2016. szeptember 15. 12:30 Forrás: baon.hu - Hraskó István

Vádalku a 4 milliárdos adócsalásos perben

Vádalku a 4 milliárdos adócsalásos perben
Meglepő fordulattal kezdődött Bács-Kiskun megye eddigi legnagyobb – 4 milliárd forint – elkövetési értékű, étolajos-adócsalásos büntetőpere. Kiderült, hogy a főügyészség írásbeli megállapodást kötött az ügyben kulcsszerepet játszó egyik vádlottal, aki így enyhébb büntetést kaphat.


A nagy horderejű perben 26 személlyel szemben emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség többek között bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. Viszont szerdán mégis csak 25 vádlott ellen kezdődött meg a büntetőper. Farkasné dr. Kramolis Andrea tanácselnök ugyanis bejelentette, hogy a másodrendű vádlott B. Mihály esetében elkülönítették az eljárást, mert a vádlott élt a tárgyalásról való lemondás jogával. A bírónő szünetet rendelt el, a félórás pauza alatt az ügyvédek is csak találgattak, mi történhetett.

Mint a baon.hu megtudta, a vádlott és a megyei főügyészség írásbeli megállapodást kötött, B. Mihály  lemondott a bírósági tárgyalásról, ügyében nyilvános ülést fog tartani a törvényszék. A vádhatóság és a terhelt közötti „egyezkedésre” 2009 óta van lehetőség. Ilyenkor közösen nyilatkoznak arról, hogy a vádlott milyen mértékű, illetve tartamú büntetést vesz tudomásul. Szükséges az is, hogy beismerje bűnösségét, és mindenre kiterjedő vallomást tegyen.

Ha a bíróság egyetért az ügyész és a vádlott között létrejött megállapodással, akkor egy nyilvános ülésen meghozott ítélettel ki is szabhatja az egyezség szerinti büntetést. Ez nem lehet súlyosabb a megállapodásban foglaltnál. Természetesen a vádlottak nem „alkudhatják le” kedvük szerint büntetésüket, hiszen a törvényben minden bűncselekménynek meg van határozva a minimális büntetési mértéke. Az  ügyész sem köteles elfogadni a terhelt kezdeményezését, hanem mindig dönthet úgy, hogy tárgyalásra viszi az ügyet.

Mint elhangzott, B. Mihály a vádirat benyújtása után nyújtott be kérelmet, hogy szeretne megállapodást kötni a főügyészséggel. Kihallgatták, és a jelek szerint a főügyészség olyannak találta beismerő vallomását, amely bizonyítékként jelentősen erősítheti a vádat. Így létrejött az egyezség, eszerint az egyébként most más ügyben büntetését töltő, a tárgyalásra is “mákos” ruhában érkező B. Mihály – ha a bíróság is egyetért a megállapodással – 5 év és 5 év 3 hónap közötti szabadságvesztést kaphat. Ha így lesz, jól jár, hiszen ennél eredetileg sokkal hosszabb börtönre vagy fegyházra számíthatott, már csak azért is, mert a vádirat szerint ő is benne volt az adócsaló bűnszervezetben.

A „vádalku” a többi vádlottra nézve sok jót nem jelenthet, hiszen az ügyészség így újabb bizonyítékokhoz jutott. Az elsőrendű vádlott F. Miklóst – a félegyházi NT Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft. korábbi tártulajdonosát, vezérigazgatóját – védő dr. Galgóczi Zoltán ügyvéd kijelentette: véleménye szerint hiányzik az elkülönítés törvényes alapja, és ez eljárási aggályokat vet fel. Mint mondta, B. Mihály esetében nem lehetett volna alkalmazni az ügyészséggel való megállapodást, ugyanis a másodrendű vádlott a nyomozás során nem működött együtt a hatóságokkal, nem tett vallomást. Galgóczi Zoltán hozzátette, ha B. Mihály elkülönített ügyében születik majd egy ítélet, az a 25 vádlottas perben megköti a büntetőtanács kezét. Farkasné dr. Kramolis Andrea tanácselnök ezt cáfolta, és azt is megjegyezte, hogy B. Mihályt a 25 vádlottas perben tanúként természetesen ki lehet majd hallgatni.

A szerdai nap során Steigler Lászlóné dr. Rédei Rita ismertette a 221 oldalas vádiratot. Az étolajjal bizniszelő vádlottakat több mint 4 milliárd forintos adócsalással vádolják. Az elsőrendű vádlott F. Miklós kiskunfélegyházi cége 2011 és 2013 között jelentős mennyiségű étolajat gyártott és értékesített, amelyhez az alapanyagot főleg Romániából és Bulgáriából szerezték be.  Mint elhangzott, a cégvezető áfa-fizetési kötelezettsége alól igyekezett kibújni, így társaival egy olyan cégláncolatot hozott létre, amelynek tagjai fiktív számlázást folytattak.


Fotó: baon.hu



 

Kövessen minket a Facebookon is!