Helyi hírek 2016. szeptember 15. 14:25

Több mint 70 szabálysértőt szűrtek ki a rendőrségi akció során

Képgaléria
Több mint 70 szabálysértőt szűrtek ki a rendőrségi akció során
Csatlakozva az európai akcióhoz, keddtől csütörtökig a passzív biztonsági eszközök, elsősorban a biztonsági övek használatát ellenőrizték a félegyházi közlekedési rendőrök közútjainkon. De büntették, vagy figyelmeztették azokat az autóvezetőket is, akik vezetés közben telefonáltak. A bukósisak nélkül, vagy azt szabálytalanul használó motorosokat is kiszűrték. Csordás József rendőr alezredes arról tájékoztatta lapunkat, hogy az akció során több mint 70 esetben kellett intézkedniük.

A közlekedés ellenőrzésének nem célja, hogy mindenkit birsággal sújtsunk. De azt azért tudni kell, hogy ha valaki nem használja a biztonsági övet, akkor az igazoltató rendőrnek nincs mérlegelési lehetősége. A kötelező bírságot ki kell szabnia, sőt a járművezető büntető pontot is kap. Egyéb jogsértéseknél, például a mobil telefon használatánál, vagy a bekapcsolatlan bukósisaknál, már lehet mérlegelni azt, hogy csupán figyelmeztetésben részesítsék a szabálytalankodót, vagy büntessék - mondta el a közlekedési rendészet alosztályának vezetője.

Mindenesetre azt tapasztaljuk, hogy a rendszeres akcióknak köszönhetően egyre többen betartják a szabályokat, vigyáznak önmaguk, utasaik, és főleg a gyermekek biztonságára. Lassan elérjük a fejlett nyugati országok közlekedési morálját, ahol a biztonsági eszközök használatának aránya 95-96 százalékos. Nálunk ez az arány pillanatnyilag 85-90 százalék között mozog. Ehhez hozzátartozik az is, hogy az országutakon fegyelmezettebbek a sofőrök, míg a belterületeken kicsit lazábban kezelik a szabályokat, pedig a balesetveszély alacsonyabb sebességnél is fennáll.

 

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!