Helyi hírek 2016. szeptember 19. 11:00

Körkérdés - Ismeri-e a szüreti hagyományokat?

Képgaléria
Körkérdés - Ismeri-e a szüreti hagyományokat?
Ezekben a hetekben számos településen szerveznek szüreti felvonulást, mulatságokat. A szüreti hagyományokat manapság is őrzik, ápolják. Sokan vannak, akik nosztalgiával tekintenek vissza a régi időkre - derül ki körkérdésünkből.

Molnár Lajosné (69)

A szürethez kötődő hagyományokat, szokásokat elfeledni soha nem lehet, szép emlékeim vannak a régi időkről. Jó érzés barátokkal összegyűlni, szüreti mulatságban részt venni. Nyomon követem a szüreti felvonulást, ha tehetem, minden évben megnézem. Fontosnak tartom a régi hagyományok ápolását, megőrzését.

 

Márki Anna (67)

Gyerekként minden évben kézzel szedtem a szőlőt, vödörből puttonyba gyűjtöttük, majd lábbal tapostuk. Hangulatosak a szüreti mulatságok, örülök neki, hogy napjainkban is megrendezik. A fiatalok beöltöznek csőszlánynak, csőszlegénynek. Hagyományos ételeket, birka, vagy marhapörköltet, húslevest, töltött káposztát és fánkot, csöregét fogyasztanak.

 

Szedlák Lajos

Régebben szedtem szőlőt, de manapság már nem veszek részt szüreten, kevésbé ápolom hagyományt. Ha jut rá idő azért a felvonulást megnézem, szerencsére ilyenkor több településen tartanak szüreti mulatságot. Szüreti bálban régebben voltam, borkirályt választanak, aki az esti mulatságért felelős. Fontos a bíró jelenléte is, nehogy a szőlőtermést valaki meglopja. A hagyományt manapság is őrzik, a szüreti felvonuláskor kisbírónak öltöznek, csőszpárokkal is találkozunk.

 

Rádi András (79)

Jól ismerem a szüreti hagyományokat, gyerekként minden mulatságban részt vettem. A leszüretelt szőlőt annak idején puttonyos legények hordták be, közben a gazda tekerte a prést és a boros kancsó is körbejárt. Bográcsban gulyás főtt, igazi ünnepnek számított. A szüret délutánján a citera, tambura is előkerült, a zenéhez jókedv társult. Gyerekként számomra nagy élményt jelentett. A hagyományos szüreti bálra zenekart fogadtak, fel voltak akasztva a szőlők, tánc közben lopkodták a fürtöket. Ezt megbüntették, zálogot illet adni cserébe. Szép népszokásnak tartom, jó lenne tovább adni az utókor számára.

 

 

 

G. Z.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!