Kultúra 2016. október 4. 08:30

Móra mesefesztivál

Móra mesefesztivál
Az újraalakítása óta eltelt nem egészen másfél évben a Móra Ferenc Társaság számos rendezvénnyel volt jelen Kiskunfélegyháza kulturális közéletében, egy nagy múltú szellemi örökséget gondozva a XXI. század igényeinek megfelelően. Az induláskor megfogalmazott célok egyik legfontosabb eleme a fiatal nemzedékek megszólítása, a gyerekek kultúrájának alakítása és támogatása volt. Ennek a szellemiségnek a jegyében készül most a társaság eddigi legnagyobb rendezvénysorozatára, az október 3-a és 8-a között tartandó Móra-mesefesztiválra.

Ahogyan azt a szeptember 15-i elnökségi ülésen Kapus Béláné ügyvezető elnök elmondta, október első hetének majdnem minden napján várja valamilyen program a fiatalokat és az érdeklődő felnőtteket.

A fesztivált október 3-án, Csányi József polgármester, a Móra Ferenc Társaság alapító tagja nyitotta meg azon a kiállításon, amelyet Rofusz Kinga meseillusztrációiból rendezett a Kiskun Múzeum. Szerdán este (17 órakor) egy könyvkülönlegesség bemutatójára kerül sor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban: a Móra László válogatott írásai című kötetet a könyv szerkesztője, Kapus Béláné ismerteti meg a nagyközönséggel. Csütörtökön a Pozsonyi Pagony Kiadó lesz a mesefesztivál vendége Kovács Eszterrel, a kiadó alapító főszerkesztőjével, és Péczeli Dórával, a Tilos az A-könyvek főszerkesztőjével. A Pagony három helyszínen mutatkozik be az olvasóknak. A könyvbemutatókkal egybekötött beszélgetésekre 10.45-kor a Constantinum Nevelési-Oktatási Intézményben, 12.30-kor a Móra Ferenc Gimnáziumban és 14 órakor a városi könyvtárban kerül sor.

Pénteken és szombaton Móra Ferenc klasszikussá vált műve, a Kincskereső kisködmön kerül az érdeklődés fókuszába. A fesztivál egyik központi rendezvénye a 7-én 13 órakor kezdődő dramatizáló bemutató Malomházi történetek címmel, amelynek díszvendégei a Móra testvérek dédunokái, Jenesné Móra Zsuzsanna és Vészits Andrea lesznek. Fogas Ottónak, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatójának köszöntője után Vas László hangolja rá a résztvevőket a délutánra, az általános iskolák színjátszó csoportjainak előadásait követően pedig Gulyás László vándormuzsikus, Kátai Tibor és a Padkaporos Táncegyüttes gondoskodik a fesztiváli hangulat további emeléséről. A halhatatlan történetek megelevenedése után a könyv idézése a városi könyvtárban folytatódik (16.30-tól), ahol Hománé Móra Éva, Móra István dédunokája, a Móra Ferenc Társaság tagja tart előadást – immáron felnőtteknek – A Kincskereső kisködmön nevelési lehetőségei címmel. A mesefesztivál szombaton ugyanezen a helyszínen, a városi könyvtárban zárul az alsó tagozatosoknak meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésével és díjkiosztó ünnepségével.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Társaság szeretettel hív és vár mindenkit az ünnepi hét rendezvényeire. Az érdeklődők részletesen tájékozódhatnak a programokról Kiskunfélegyháza város és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár honlapján.


Dr. Luchmann Zsuzsanna




 

Kövessen minket a Facebookon is!