Egészségügy 2016. szeptember 20. 13:30

Fogyni életmódváltással érdemes

Fogyni életmódváltással érdemes
A táplálkozás az egyik legfontosabb egészséget meghatározó tényező. Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt az elhízás, amely a fokozott kalóriabevitel és a kevés mozgás következményeként alakul ki. Ez nemcsak esztétikai kérdés, hanem sokszor súlyos egészségügyi következményekkel is jár. A szív- és érrendszeri betegségek, a magasvérnyomás, a kettes típusú cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a csontritkulás, a táplálékallergiák mind-mind a táplálkozástól függő megbetegedések. Elsősorban a betegség megelőzésre kell törekednünk, de ha már kialakult a probléma, akkor sem késő elkezdeni változtatni.

Manapság számos fogyókúrás módszer közül választhatunk. Nem árt azonban észben tartanunk, hogy a súlyfelesleg sem pár nap/hét alatt vándorolt ránk, szóval legyünk türelmesek, mert a tartós fogyás sem egyik pillanatról a másikra fog bekövetkezni. Az egy hetes „csoda fogyókúrák” koplaláson és nagymértékű folyadékvesztésen alapulnak. Lehetséges, hogy a mérleg 5 kg-mal kevesebbet mutat, de amint visszatérünk az azt megelőző életmódhoz, nem 5 kg-mal leszünk többek, hanem 7-tel. A szervezetünk nagyon okos, ha éheztetjük, a következő alkalommal, ahogy táplálékhoz jut, elkezd raktározni, így nem érhető el tartós fogyás táplálékmegvonással. Ezért nem fogyókúrára kell törekedni, hanem életmódváltásra. A fogyás 70%-a az étkezésen múlik, 30%-a pedig a mozgáson. Szerencsére egyre több ember foglalkozik az egészséges táplálkozás gondolatával. Egyre felkapottabb manapság a paleo életmód, mely nemcsak a súlycsökkentésben ért el jelentős eredményeket, de sokan ennek köszönhetik rheumatoid arthritises, PCOS-es, refluxos panaszaik csökkenését, valamint a gluténérzékenyek, laktózérzékenyek számára is remek alternatíva lehet a panaszmentes élethez. Ezen táplálkozás főbb alapelvei: a liszt elhagyása (amelyet könnyen helyettesíthetünk kókuszliszttel, lenmagliszttel, dióliszttel, mandulaliszttel); tej helyett növényi tejek (kókusztej, mandulatej); cukor helyett eritrit, stevia, esetleg xilit használata. A hüvelyesek kerülendők, a kemény sajtok, húsok, tojás, fűszerek, zöldségek, gyümölcsök, zsírok (kókuszzsír, libazsír) megengedettek. Elsőre talán túl szigorúan hangzik, de rengeteg szakácskönyv és fórum van, amelyek nagyon változatos recept ötletekkel segítik a menünk kialakítását, továbbá léteznek lisztkeverékek, pudingporok, melyekből egy-két hozzávaló segítségével pillanatok alatt finom és ízletes ételek készíthetők (Szafi termékek). Ha nincs időnk főzni, az sem lehet kifogás, ugyanis egyre több helyről rendelhetünk karbantartó/diétás menüt.

Októbertől a Körpatikában is elérhetőek lesznek az egészséges paleo és bio csokoládék, és karácsonyra jönnek a szaloncukrok is.

A rovat a Körpatika támogatásával készült.

 

 

 



 

Kövessen minket a Facebookon is!