Kultúra 2016. október 6. 16:30

Nem mindegy, hogy mit eszik a gyermek és az anyuka

Képgaléria
Nem mindegy, hogy mit eszik a gyermek és az anyuka
Nemrégiben újra a bio-táplálkozásé, a bio-élelmiszereké és az egészséges életmódé volt a főszerep a Gyermekbirodalomban. A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Baba-mama Klubjának, a Betűbölcsinek ezúttal Halasiné Papp Anett, a „biomami” volt a vendége. Az alábbiakban az ő tanácsait osztjuk meg olvasóinkkal.

Kezdjük azzal, hogy fogyni szeretne valaki. Akkor először is meg kell ismerni az alapanyagcsere fogalmát és azután kiszámítani. Ez azt jelenti, hogy minden embernek a napi ténykedései és egyáltalán a napi létezése energiába kerül, amit étellel viszünk be. Ez leegyszerűsítve a kalória, ami 3 részből tevődik össze: szénhidrát, fehérje és zsír. Ezért kérlek benneteket, felejtsetek el minden rossz diétát, mert a szervezetünknek mindháromra szüksége van. Lehet, hogy egy ideig működik a fogyás a 90 naposban is, de garantálom, hogy utána a dupláját fogod visszaszedni a leadott kilóknak. Szóval tessék inkább életmódváltásban gondolkodni, mintsem diétában. És igen, fog majd lemondással járni, és bizony kell az akaraterő. Mert lásd, hogy mit szeretnél és döntsd el: megelégszel magaddal vagy abbahagyod a rinyálást és csinálod. Mert ezt csak így lehet. És gondoljatok arra, hogy nem csak a fogyás a lényeg, hanem az egészségetek, a jövőtök a családotokkal, párkapcsolatotok.

Minden csak megszokás kérdése. Egy idő után már émelyítőnek fogod érezni a most még jóízűen betolt somlóit a cukiban…De hogyan is kell kiszámítani az alapanyagcserédet? Lássuk a képletet:
 

Életkor/év Kcal/nap
   
10-18 12,2 x testtömeg + 746
18-30 14,7 x testtömeg + 496
30-60 8,7 x testtömeg + 829
60- 10,5 x testtömeg + 596


Az itt kapott értéket meg kell szorozni az aktivitásotok értékével:


           Sportaktivitás                                           Napi munkavégzés

 

  könnyű mérsékelt nehéz
nem aktív x 1,4 x 1,5 x 1,5
mérsékelten aktív x 1,5 x 1,6 x 1,6
aktív x 1,6 x 1,7 x 1,7


Az első táblázat eredménye azt mutatja, hogy mennyi kalóriát kell bevinni ahhoz, hogy bármilyen tevékenység elvégzése nélkül egyszerűen csak létezni tudj és a szerveid működni tudjanak. Ez is azt mutatja, hogy napi 1200 kalória alá menni óriási felelőtlenség, hiszen a test tartalékra kapcsol és a legkisebb mennyiségből is elkezd raktározni. A fogyást érdemes a két eredmény közé belőni.

De miből is áll a kalória: szénhidrátból, fehérjéből és zsírból. 1gramm ch (szénhidrát rövidítése) 4,2kcal, 1 gramm fehérje szintén 4,2 kcal és 1gramm zsír 9,1kcal.

Ugye hogy így már nem is lehet bűntudat nélkül beverni egy nagy tál körömpörköltet?! Mert ha a napi mennyiséged 1400kcal, akkor gyakorlatilag egy étkezéssel beviszed a napi adagot. És akkor még arról nem is beszéltem, hogy hol van még a többi tápanyag….

Érdemes odafigyelni a napi 5x étkezésre, mert így nem telik el annyi idő, hogy az éhségtől lekapard a falat és felfald a hűtőt. De az eleje akkor is nehéz lesz, hiszen a gyomrodnak hozzá kell szokni a kisebb mennyiséghez. Fontos szabály, ne éhezz! Ha nagyon nem bírod, igyál egy fehérje turmixot, elveszi az éhséget és még nem is hizlal.

Itt jegyezném meg, hogy a gyümölcsökkel óvatosan azoknak, akik fogyni szeretnének. Ugyanis a bennük lévő hipergyorsan felszívódó fruktóz megdobja a cukrodat, ami gyorsan leesik. Amivel az az egyik baj, hogy utána jön a farkaséhség illetve az egészséges étkezés alapja, hogy a vércukorszinted nem ingázik egész nap. Ez az egészséged szempontjából is fontos, főleg inzulinrezisztenciában illetve cukorbetegségben szenvedőknek. Gyümölcsöt és más gyors felszívódású szénhidrátot (erre még kitérek) lehetőleg a reggeli órákban ne fogyasszunk, mert reggel még nagyon érzékenyen reagálunk rá. Korlátozzuk tízóraira, uzsonnára és egy kicsit az ebédre. Este pedig már ne fogyasszuk.

De most nézzük külön is őket:

Szénhidrátok: igyekszem konyhanyelven fogalmazni, kihagyva a tudományos megfogalmazást. A testünk energiaellátásának kb. 50%-t a szénhidrát adja. Éppen ezért NE hagyjuk ki étrendünkből! Egy idő után jön majd a szénhidrátéhség, a fejfájás és társai…

A kontrollálatlanul, nagy mennyiségben elfogyasztott szénhidrát (főleg finomított fehér cukor, fehér liszt) gyorsan emeli meg a vércukorszintet, sok inzulint fog termelni a hasnyálmirigy,hogy a cukrot lenyomja, ami hirtelen leesik, és amiről már írtam, hirtelen fellépő éhséget okoz. Nagy mennyiségben alakul át a fölösleges szénhidrát zsírsavvá (ami aztán a zsírsejtekben raktározódik.

Ezen felül felborítja a bélflóra normál egyensúlyát, elszaporodnak a rossz bacik, gombák, pl. a candida…. És a túlzott fogyasztás vezet az elsavasodáshoz is, ami még több problémát fog okozni hosszútávon.

Megkülönböztetünk gyors és lassú felszívódású szénhidrátokat. Gyorsat reggel és este nem lenne szabad fogyasztani, mert ilyenkor különösen érzékeny a hasnyálmirigyünk. Én személy szerint ezért sem pártolom, hogy csak gyümölcsöt együnk reggelire, viszont tízóraira kiváló lesz. A másik, amit itt kell megjegyeznem, az a tej. Aki ismeri blogomat, tudja, hogy rendszeresen elmondom, hogy a tej és a tejtermékek nem nekünk valóak (kivéve a joghurt és a kefír). Nem kell egyetérteni vele, de az tény, hogy a tejre adott inzulinválasz hatalmas és akkor még nem is tettünk bele egy jó nagy marék egészségesnek hitt cukros műzlit….

Értelemszerűen a felszívódásuk gyorsasága alapján különböztethetjük meg őket legegyszerűbben és a fogyókúrában főleg a lassú felszívódású lesz a barátunk, hiszen nem emeli meg a cukrunkat, nem ingáztatja az inzulint és sokáig eltelítenek.

Én egyszer megkaptam, hogy mennyire rosszat teszek a gyerekeimmel, hogy minimálisra csökkentem a cukrokat, mert az agyuknak kell. Ez igaz, az agynak mindenképp cukorra van szüksége a működésre. De óriási tévedés azt hinni, hogy ezt a répacukorból fogja előállítani….Az agy BÁRMILYEN szénhidrátból a neki megfelelő cukrot fogja előállítani, legyen az zöldség (merthogy az összes zöldség ch) vagy zab…stb.

De akkor nézzük, hogy milyen lassú felszívódású szénhidrátok lesznek a barátaink fogyókúra idején: zabpehely, zabkorpa, köles, hajdina, amaránt, quinoa, barna rizs, basmati rizs, lencse, gesztenye, mák, kesudió, földimogyoró, teljes kiőrlésű kenyér, durum tészták,

A zöldségek elkészítési módja megváltoztatja a felszívódást: minél feldolgozottabb, annál gyorsabb. Lassú marad, ha sütjük, főzzük, pároljuk, de ha pürésítjük, akkor gyors lesz.

Fehérjék: vagy mondhatjuk úgy is, proteinek szervezetünk legfontosabb építőanyagai. Izmaink kb. 20 százalékát fehérjék alkotják, de megtalálhatók a kötőszövetben (kollagén és elasztin) is. Fehérjék nélkül nem működne szervezetünk oxigén és szén-dioxid szállítása sem. Proteinek alkotják az enzimeket is, melyek testünk kémiai folyamatainak nélkülözhetetlen elemei.

Ha a fehérjebevitel elmarad a szükséges mennyiségtől, csökken a szervezet immunitása, ödémák jelennek meg a testen, vérszegénység léphet fel, sőt, súlyosabb esetben izomsorvadás is bekövetkezhet. Aki pedig rendszeresen sportol, még jobban oda kell figyelni  a mennyiségre, hiszen ez lesz a kulcs az izmok fejlődéséhez.

És miért is lesz ez jó? Egyrészt ugye minél több rajtunk az izom, az annál több energiát fog felhasználni, amit a ch-ból vesz el a testünk és csökkentett ch-bevitel mellett bizony az elraktározottból fogja pótolni, abban az esetben, ha megfelelő a fehérjebeviteled. Különben lebontja az izmokat is. Így kevesebbet fog mutatni a mérleg, de ugye nem a zsírból lesz kevesebb….

A másik ok, hogy a fehérjék emésztése sokkal több energiájába kerül testünknek, amihez viszont több ch-t használ…

Legjobb állati proteinforrás a hús, ezen belül is a soványabbak: csirkemell, pulykamell, halak de még ide sorolható a marha is. Jó fehérjeforrás még a tojás, túró illetve a készen kapható porok. Növényi források közül viszonylag jónak minősíthető a szója, a bab és a lencse és a borsó is.

Ezeket bátran fogyasszátok minden étkezésre! Délutántól pedig törekedjetek csak a fehérjebevitelre, szénhidrátot pedig csak zöldségből vigyetek már be.

És itt ragadnám meg alkalmat, hogy este 6után nem enni óriási butaság!!!!!!!! A szervezet koplalni fog reggelig, a koplalás pedig még nagyon raktározáshoz vezet! Ezért fordulhat az elő, hogy napi 1000kalóriától nem fogysz, viszont napi 1500 jól beállított kalóriától pedig olvadnak a kilóid!

A másik, amire szeretnék kitérni a túró. A  női hormonrendszerbe csúnyán bele tud piszkálni a kazein vagyis a tejfehérje. Mindenkinek saját belátására bízom, fogyásban biztosan fog segíteni. Esténként fehér, roppanós paprikával, istenem, de szerettem. Bevallom, nekem a sajtok mellett ezt volt a legnehezebb elhagyni. De azóta megszűnt a puffadás többek között.

A fehérje porokat is nagyon meg kell válogatni. Edzés után  a fehérjebevitel nagyon fontos, regenerálja az izmok mikrosérüléseit. de vigyázzatok, hogy mennyi cukrot tartalmaznak, hogyan és miből állítják elő pontosan. Őszintén megmondom, hogy nálam a tejalapú porok szóba sem jöhetnek. Engedjétek meg, hogy ajánljak helyette egy alternatívát:

http://www.happybio.hu/amazonia-m-128

Itt biztosan megtaláljátok a megfelelőt és biztonságos helyről tudtok rendelni.

Zsírok: A zsír fontos energiát adó tápanyag. Jelentős szerepet tölt be szervezetünk működésében, egészségünk megőrzésében. Nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához.

A zsírszövet testünk fontos energia tartaléka. Mechanikai védőszerepet tölt be azáltal, hogy mintegy beágyazza egyes szerveinket. A bőr alatti zsír jó hőszigetelő, így segíti a szervezet állandó hőmérsékletének megőrzését.

De ne legyen Norbi-féle illúzióitok: nem, nem lehet mértéktelenül pököltet tolni. Nem, valóban nem a zsír fog hizlalni, hanem a ch és a zsír mértéktelen kombója. A túlzott zsírbevitel ugyanis betegségek előidézője lehet. Egyes daganatos megbetegedések (mell, vastagbél) bizonyítottan összefüggésben vannak a mértéktelen zsírfogyasztással. A zsírbevitel mennyisége és minősége döntő szerepet játszik a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásában. Közismert az is, hogy az elhízás megelőzése, kezelése elsődlegesen a „rossz” szénhidrát és a zsír együttes csökkentése révén érhető el.

Használjunk bátran kacsazsírt, libazsírt és házi disznózsírt is vagy igazi teavajat. A napraforgóolajat lehetőség szerint hanyagoljuk…

És most lássuk, hogyan is osszuk el a 3 tápanyagot naponta: 40% szénhidrát, 25% fehérje, 35% zsír.


Halasiné Papp Anett




 

Kövessen minket a Facebookon is!