Helyi hírek 2016. szeptember 23. 07:30

Mi lesz veled Molnártelepi út?

Mi lesz veled Molnártelepi út?
Antalné Judit a félegyházi utak minőségével kapcsolatban fogalmazta meg észrevételeit, és arról kérdezte Csányi József polgármestert, hogy belátható időn belül van-e esély a Molnártelepi út állapotának javítására.

„Sajnos az utak  minősége igen rossz minőségű. Már a csatornázások előtt is folt hátán folt volt, a csatornázások után pedig a javítások megsüllyedtek, így veszélyes akár kerékpárral, akár autóval közlekedni. Én a Molnártelepi úton járok minden nap dolgozni, ami keskeny és rendkívül kátyús. Ha a gödör tele van vízzel, nem látszik a mélysége. Annál is inkább, mert az út széle télen sötét, a vasútállomásról nem világítanak ide a lámpák. Két autó alig fér el egymás mellett, ráadásul sokan gyalogosan, kerékpárral járnak. Rendkívül veszélyes számunkra ez az útszakasz. Tudok olyan esetről, amikor a kerékpáros majdnem beesett a kamion alá egy kátyú miatt, vagy amikor az autó gumija ment tönkre. Segítségét szeretném kérni ez ügyben! A város rengeteg változáson ment át az Ön vezetése alatt. Összefogással sok minden megoldható, ne várjuk meg, hogy tragédia történjen!” – fogalmaz Antalné Judit.

 

Csányi József válasza:

Egyetértek Önnel abban, hogy az elmúlt évtizedben nem fordítottak megfelelő figyelmet Kiskunfélegyháza útjainak karbantartására. Az önkormányzat könyvelése szerint évente 10-12 millió forintot költöttek erre a feladatra, ami még a meglévő állapot szinten tartására sem volt elegendő.

2015-ben – a Kiskunfélegyháza Újjáépül program keretében – felmértük az utak állapotát, és hozzáláttunk a hiányosságok szisztematikus felszámolásának tervezéséhez, valamint a kivitelezéshez. A 2016. évi költségvetésben a Kiskun utca Tanyasori út és Sólyom utca közötti szakaszát sikerült felújítani és kiszélesíteni, továbbá a Csólyospálos felé vezető mezőgazdasági út mintegy 1 km-es szakaszon kapott új burkolatot. A megkezdett munka 2017-ben a Kiskun utca következő szakaszának, valamint a Dessewffy utca Bercsényi és Kaffka Margit utcák közötti részének, valamint a Csólyosi út újabb 1 km-es szakaszának felújításával folytatódik.

A Molnártelepi út felújítása is szerepel a terveink között, annak lehetőségeit keressük. Az már bizonyos, hogy egy felújítás nem hozná meg a várt eredményt. Egyrészt, mert a meglévő útalap nem bírná el a már így is jelentős, és várhatóan tovább növekvő terhelést, másrészt az út kiszélesítése nélkül a biztonságos közlekedés feltételei (például külön kerékpáros sáv kialakítása) nem teremthetők meg.

Felvettük a kapcsolatot a MÁV illetékeseivel, és tárgyalásokat folytattunk velük a szomszédos MÁV terület betonkerítésének áthelyezéséről. A terület önkormányzati képviselője, dr. Kiss Ákos Csaba, Balla László alpolgármester és jómagam felvettük a kapcsolatot a környező vállalkozásokkal is, arra kérve őket, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá az út felújításához. A várható költségek e tárgyalások lezárása után lesznek meghatározhatók.

A félegyházi önkormányzat 2016-ban 50 millió forintot meghaladó összeget költött útfelújításra, 2017-ben ez az összeg 100 millió forintnál is több lesz. Az elmúlt évtized hiányosságainak pótlásán folyamatosan dolgozunk, de azok teljes felszámolása nem megy egyik napról a másikra. E munkához kérem Ön, és a félegyháziak támogatását, és megértő türelmét!


Fotó: archív




 

Kövessen minket a Facebookon is!