Helyi hírek 2016. szeptember 23. 14:00

Megújulhat a Dessewffy utca és a lakótelepi körforgalom

Megújulhat a Dessewffy utca és a lakótelepi körforgalom
Több fontos, a félegyháziak mindennapjait érintő témakört tárgyal jövő csütörtöki ülésén a város képviselő-testülete. A 25 napirend között döntés születhet lakótelepi körfogalom esztétikus felújításáról, a Desseffwy utca újraaszfaltozásáról, a Rocktár bővítéséről, a felsőoktatásban tanuló félegyházi fiatalok pénzügyi támogatásáról, és az ipari park újabb területének értékesítéséről.

Több mint 2 kilométer utat építene, újítana fel 2017-ben az önkormányzat Csányi József polgármester előterjesztése szerint. A Félegyháza újjáépül program keretében 2017-ben új burkolatot kapna a Desseffwy utca 660 méteres szakasza, folytatódik a Kiskun utca felújítása és szélesítése, és a Csólyosi út újabb 1 kilométeres szakaszát is újraburkolnák. A Móraváros-Bikahegy évtizedek óta igényelt fejlesztését oldanák meg a szociális otthon és a teniszpályák közötti út aszfaltozásával és a Kökény utca útépítésével. Összesen 45 új parkoló épülne város területén, többek között a Darvas téren és a Marosvásárhely utcában.

Új arculatot kaphat a Petőfi lakótelepi körforgalom. A témában született előterjesztés szerint a város északi kapuján át Félegyházára érkezőket jelenleg fogadó látvány (a körforgalomban elhelyezett Petőfi szökőkúttal) finoman szólva is megosztó. Erre számos lakossági észrevétel és helyi élcelődés is ráirányította a városvezetés figyelmét. Amennyiben az előterjesztést támogatják a városatyák, úgy a forgó piramist formázó szökőkutat elbontják, és helyére egy mintegy 3 méteres, a város címerét megjelenítő műalkotás kerül. A munkákkal egyidőben a körforgalom teljes növényzetét kicserélik a város új főkertészének tervei alapján. Csányi József polgármester szerint ezzel azt szeretnék elérni, hogy a Félegyházára érkezőket egy igényes és egységes „első benyomás” fogadja.

Dönthet a testület a Rocktár bővítéséről is. A város országosan is népszerű kulturális-szórakoztató élőzenei bázisa jelenlegi alapterülete új szárnnyal bővülne, így többek között lehetőség nyílna a koncertterem és a színpad bővítésére is. Az előterjesztés támogatása esetén az üzemeltető egyesület a jövőben az egyre népszerűbb kézműves sörfesztivált a Rocktár előtt, a Kossuth utcán szervezhetné meg.

Folytatódhat a felsőoktatásban tanulók ösztöndíj pályázata. Tavaly 73 félegyházi fiatal továbbtanulását támogatta az önkormányzat, és a tervek szerint idén is hasonló mértékű támogatásra számíthatnak a rászoruló diákok.

Újabb munkahelyteremtő vállalkozás települne az ipari parkba, amelynek támogatása esetén a park mintegy 90 százalékban megtelik. Döntés születhet még többek között új tanyagondnoki szolgálatok kezdeményezéséről, városi sportorvos megbízásáról, a templomhalmi ásatások folytatásának finanszírozásáról.

A képviselő-testület szeptember 29-én, csütörtökön 16 órakor ülésezik a városháza dísztermében. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

(A képen a Petőfi lakótelepi körforgalom tervezett látképe látható.)



 

Kövessen minket a Facebookon is!