Helyi hírek 2016. szeptember 23. 18:45

A „legnagyobb magyarra” emlékeztek a platánosok

Képgaléria
A „legnagyobb magyarra” emlékeztek a platánosok
Harmincadik alkalommal emlékeztek meg gróf Széchenyi István születéséről, és tartottak tartalmas, szép programokat a Platán iskolában szeptember 21-én. Reggel ünnepi műsorral idézték a „legnagyobb magyar” emlékét, majd a dombormű koszorúzása, virágok elhelyezése következett. Délután az iskolát ölelő parkban és az árnyas udvarban akadályversenyen mérték össze tudásukat a gyerekek. Ezen a napon került sor a „Csibeavatóra”, ahol vidám, játékos feladatokkal birkóztak az első osztályosok, és váltak véglegesen platános diákokká.

Wolnerné Vidéki Szilvia intézményvezető magasztos szavakkal méltatta a 30 évvel ezelőtti kezdeményezést, és köszöntötte Meizl Ferenc nyugalmazott igazgatót, aki akkor Széchenyi Istvánt választotta a Platán iskola tantestülete és az ide járó gyerekek számára példaképül. 1986  szeptemberében került fel az aula falára a dombormű, azóta gyarapodik, gazdagodik a gyűjtemény, melynek legbecsesebb kincsei azok az alkotások, melyeket volt tanítványok készítettek, írtak vagy rajzoltak. Hogy mennyire jó választás volt Széchenyi, azt az elmúlt 30 év igazolja. Hiszen hazaszeretete, tenni akarása, szorgalmas munkálkodása ma is példaként állhat a fiatalok előtt. A pedagógusok sokat tesznek azért, hogy az iskola tanulói nyolc éven át megismerjék Széchenyi életét, tevékenységét, könyveit, remélve, hogy lélekben és tudásban magukkal viszik ezt a szellemiséget.

Szép hagyomány az is, hogy minden évben ilyenkor  pályázat hirdetésére kerül sor: az alsó tagozatosoknak képzőművészeti, a felső tagozatosoknak irodalmi pályázatot írtak ki  „A reformkorban jártam” címmel.

Kőháziné Kovács Mária

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!